12 ultraenkla recept för miljövänliga hushållsprodukter

Vi kanske vet att ekologiska rengöringsprodukter är ekonomiska, men det är ibland svårt att komma igång. Vi är ibland rädda för att det ska ta tid och när listan över naturliga ingredienser blir längre kan vi känna oss missmodiga. Och ändå är förverkligandet av hemgjorda fashionabla ekologiska hushållsprodukter väldigt enkelt. Du behöver bara känna till rätt recept och ha några grundläggande biologiskt nedbrytbara ingredienser som du sedan kan återanvända på alla ytor. Här är några recept på hushållsprodukter som är bra för miljön och underhåll av hem som är en barnlek att göra och använda!

1) 2 recept av tvålprodukter för många ändamål

rengöring av hushållsrengöringsmedel spray trasa
Krediter: TanyaRozhnovskaya / Istock

Du letar efter en multifunktionssprayrengöring, avfettningsmedel och fläckborttagningsmedel att spraya från golv till tak för att rengöra köket (diskbänk, bänkskiva, kyl etc.), badrummet (badkar, tvättställ etc.) och hela huset i ett slag med en mikrofiberduk? I en liters sprayflaska ¾ fylld med varmt vatten, tillsätt 1 matsked bakpulver och två matskedar svart tvål. Tillsätt sedan några droppar eterisk olja av lavendel, citron, eukalyptus eller mynta om det behövs. Ingen mer svart tvål hemma? Du kan också späda spån av Marseilles tvål i varmt vatten. Tillsätt sedan ett glas vit vinäger, saften av en citron och några droppar eterisk olja och späd sedan i 4 liter vatten. Det är klart !

2) Ta bort dina hemmagjorda smutsservetter

Återanvändbara våtservetter för ett hushåll utan avfall
Glamrs kanal YouTube-skärmdump

Fördelen med zero-waste hemgjorda våtservetter är att de är lika effektiva och kan tvättas i maskin efter varje användning (med till exempel handdukar). Sedan kan vi blötlägga dem igen med produkt och det är de oändligt användbar ! För att göra denna rengöringsprodukt, blanda 25 cl alkoholvinäger, 10 droppar eterisk citronolja och en matsked diskmedel. Späd sedan allt i 250 ml vatten. När det gäller våtservetter, kommer mikrofibrer att göra susen. Du kan också skära gamla handdukar som du inte längre använder i 15 cm gånger 15 cm rutor.

3) Avkalkningsprodukt för toaletter

toalettrengörare
Krediter: iStock

För att avkalka toalettskålen behöver du inte gå in på komplicerade hushållsrecept! Koka bara upp 1 liter vit vinäger. När det är klart, häll ner allt i din toalett och låt det sitta i en timme eller två. Detta tar bort kalk och hårda vattenfläckar på det miljövänliga sättet och ingen risk för septiktanken !

4) Och för det hemgjorda tvättmedlet, vilket recept ska man använda?

tvättmedelsbehållare
Krediter: iStock

De enklaste receptet är den av Marseille-tvål. Det går ut på att koka 3 liter vatten. Tillsätt sedan 150 g flingor eller riven Marseille-tvål (helst utan glycerin och utan palmolja), en näve läskkristaller och några droppar naturlig doft som du väljer för lukten. Överför tvättmedlet till en behållare och använd 20 cl av denna blandning för varje tvättmedel. För en svart tvåltvättmedel, värm 600 ml vatten med 200 ml svart tvål. Tillsätt sedan ½ glas bakpulver och 1 matsked sodakristaller. Om det behövs, tillsätt några droppar naturlig doft för doft. Kom ihåg att blanda dina tvättmedel väl före varje användning!

5) Hemmagjord sköljmedel, en annan enkel idé!

tvättmedel tvättbalja
Krediter: iStock

Grundreceptet för sköljmedel är mellan 200 och 400 ml vit vinäger (beroende på vattnets hårdhet i ditt hem) och 600 ml vatten. Och för doften är det idealiska att lägga till några droppar naturlig doft. Det är grönare än eteriska oljor som ändå inte är parfymer och som kan ge allergi mot känslig hud! Alternativt kan du också göra macerera växter och kryddor i vinäger i några dagar för att ge den en god doft: mynta, lavendel, ros… Men du kan vara säker: om du inte följer detta steg kommer den vita vinägern inte att lämna dålig lukt på din tvätt.

6) Recept på hushållsprodukter för rengöring av golv

eteriska oljor för hushållsunderhåll
Kredit: Pixabay/Devanath

För plattorna, späd 200 ml vit vinäger, 50 droppar eterisk citronolja och 50 droppar eterisk timjanolja. För andra golv, och i synnerhet för stenplattor och marmor som inte bär ättika, din bästa allierade är svart tvål. Späd en matsked i 5 liter vatten.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *