5 eteriska oljor för att aldrig mer se flugor hemma

På sommaren tar vi semester medan flugorna aktivt återupptar tjänsten. Efter en hel vinter av viloläge gör dessa oönskade en comeback och förgiftar våra liv. Som ett resultat ökar flugfällor och naturliga eller kemikaliebaserade insekticider. Vi är också noga med att hålla papperskorgen ren genom att rengöra den med vit vinäger och att inte lämna mat liggande. Men inte alla vet att eteriska oljor är några av de bästa repellenterna för att bekämpa irriterande flugor. Deras antibakteriella och antivirala egenskaper gör det möjligt att städa upp huset och deras avvisande egenskaper driver bort olika insekter. Här är de eteriska oljorna att använda i diffusion eller spray för att hålla flugor borta.

1) Drottningen av eteriska oljor fungerar även på flugor

lavendel eterisk olja
Krediter: pilipphoto / iStock

Äkta lavendelolja är en av de bästa medel för att lindra dig själv när du blir biten. Men dessutom dofter av lavendel är idealiska för att skrämma bort flugor och stöta bort många djur. Oavsett om den masseras in i huden eller sprids, kan du dra fördel av dess lugnande egenskaper samtidigt som du lyckas driva bort flugor. Det idealiska kvarstår att blötlägga en trasa med olja och sedan låta den dra i en stängd burk i 24 timmar. Ta sedan av locket och ställ burken i ett rum där angreppet av flygande insekter är högre.

2) Citrongräs för dubbelverkan på flugor och myggor

citrongräs eterisk olja myggor
Kredit: Pexels/Mã Minh

Trodde du att den bara var bra på att stöta bort myggor? Emellertid är citrongräs eterisk olja från Java också mycket effektiv mot flugor. Sanningen att säga, många små buggare tål inte dess kraftfulla lukt. Det kan spridas eller appliceras på en själv i massage. Lägg annars några droppar på bomullstussar eller porösa småsten att placera på fönsterbrädor och andra strategiska platser. Det är också möjligt att införliva 12 droppar med 60 ml varmt vatten. Spraya det i dina rum för att förhindra att skadliga insekter kommer eller skrämma bort dem snabbt.

3) Mynta och basilika, mycket aromatiska anti-fly eteriska oljor

basilika eterisk olja
Krediter: iStock

Pepparmynta eterisk olja har en fräsch doft som älskas av människor, men hatad av insekter. Henne mentol har kraftfulla avstötande egenskaper på flugorna. När det gäller basilika är det ett välkänt insektsmedel på grund av dess rikedom i linalool och dess aromatiska molekyler. Din mormor kanske har spridit basilikablad överallt för att dra fördel av denna effekt! Den eteriska oljan av exotisk basilika erbjuder alltså ett koncentrat av kraftfulla aktiva ingredienser för att bli av med flugor. Observera att dessa anti-fly eteriska oljor är bäst att använda i diffusion. De används dock inte aldrig ensam, utan alltid i synergi. Överväg att kombinera dem med andra eteriska oljor, och varför inte andra avstötande oljor på den här listan?

4) Rose geranium, ett annat kraftfullt avstötande medel

ros pelargon
Krediter: Wikimedia Commons/Laitche

Att ha rosenpelargonplantor är ett av de välkända tipsen och tricksna för att hålla myggor och insekter borta från ett hem. Men den eteriska oljan av rosenpelargon som härrör från det rekommenderas också starkt för denna användning. Dessutom kan den spridas såväl som appliceras på en själv. Ändå är det mest praktiska fortfarande att späda ut 8 droppar i 10 ml varmt vatten. Du kommer alltså att ha en färdig blandning att spridas överallt i hans hus.

5) En av de bästa eteriska oljorna mot mygg fungerar även på flugor

citron eukalyptus
Krediter: Sydney Oats / Flickr

Citron eukalyptus eterisk olja är myggornas fiende nummer ett. Flugan bär den dock inte i sitt hjärta heller! För att stöta bort flugor, lägg 12 droppar på band eller tygremsor. Allt du behöver göra är att hänga dem vid ingångarna till huset: fönster, dörrar…

Hur använder man dessa eteriska oljor i diffusion eller i radikal synergi mot flugor?

insektsavvisande mygghudspray
Krediter: iStock

I sändning, överstig inte 15 eller 20 minuter i rad. Undvik också att diffundera i ett rum där det finns en bebis eller en astmatisk person. Helst, om du vill behandla ett barns rum mot myggor och flugor, gör det när han inte är där! Gör detta i högst 5 minuter för att inte irritera din lillas luftvägar. För applicering på huden, överväg också att späda dem i en valfri vegetabilisk olja (kokos, sötmandel, druvkärna, etc.). Vill du använda en superkraftig spray? Här är synergin att använda:

Receptet på anti-fly eterisk oljespray

12 droppar eterisk olja (EO) av citrongräs från Java
12 droppar fin lavendel EO
3 droppar exotisk basilika EO
3 droppar pepparmynta EO

I en 15 ml spray, häll de eteriska oljorna, respektera doserna. Fyll sedan på med alkohol vid 70 eller 90°C, dvs ca 14ml alkohol. Skaka väl och det är klart! Allt du behöver göra är att spraya det 4 till 6 gånger i ett rum. Och framför allt, lämna fönstren öppna så att flugorna kan fly!

Kom ihåg att gravida kvinnor (särskilt under de första 3 månaderna av graviditeten), ammande kvinnor och små barn inte kan använda eteriska oljor. Ta reda på kontraindikationerna för var och en innan du applicerar den på dig.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *