6 hemligheter för att effektivt förebygga och behandla förstorade porer

Utvidgade porer är ett komplex för många människor. De är faktiskt inte privilegiet för kombinerad hud och fet hud som är benägen att få överskott av talg. Torr hud och normal hud känner dem lika väl, om än i mindre utsträckning. I alla fall, när du granskar ditt ansikte nära spegeln, ser du dem bara och du vill bli av med dem till varje pris! På marknaden finns det många kosmetiska produkter som påstår sig bekämpa dem. Men få av dem fungerar faktiskt och det slutar med att du kastar pengar för produkter som ibland gör mer skada än nytta! Kost, val av aktiva ingredienser i behandlingar, noggrann rutin… Det finns några enkla åtgärder och vanor för att bekämpa ojämn hudstruktur. Här är några nycklar för att förhindra porer och förbättra deras utseende med rätt rutin.

1) Förstå porerna för att bättre minska dem

kvinna ansikte naglar
Kredit: Pikist

Porer är cirkulära ytöppningar vid hårsäckarnas utgång. Och vid basen av samma folliklar hittar vi talgkörtlar, väldigt många i T-zonen. Alltså under hormonella förändringar, särskilt puberteten, blir talgkörtlarna upprörda och detta orsakar porer och fläckar på pannan, näsan och hakan. Det kan också vara relaterat till andra hormonella orsaker som graviditet och preventivmedel. Andra orsaker är ansamling av död hud i porerna, förlust av hudens elasticitet, översvämning från komedogen hudvård och smink, och krossning!

Bra att veta : Ansiktets hud har 400 till 800 porer/cm2, dvs 10 gånger mer än på armarna. Detta är anledningen till att vi har fler porer i ansiktet än någon annanstans!

2) Grunderna att känna till

tvätta ansikte
Krediter: iStock

Du måste redan glöm tanken på varmt vatten för att öppna porerna och kallt vatten för att stänga dem. Detta är fel, eftersom porerna inte har muskler att öppna eller stänga. Dessa är inte ventiler! Endast värme kan mjuka upp dem lite för att göra dem mer mottagliga för vård. Var dock försiktig: extrema temperaturer kan också vara irriterande. Däremot är irritationer kopplade till risk för torrhet, rodnad och produktion av talg (och därmed porer). Det viktigaste är att ha produkter anpassade efter din hudtyp och dina behov under tiden undvika komedogena produkter till varje pris (särskilt de som innehåller isopropylmyristat eller kokosolja om din hud inte tål det). Detta är särskilt viktigt för produkter som finns kvar på huden: serum, fuktighetskräm och solskyddsmedel i åtanke.

3) Borra dem inte

mikrokyste imperfektion bouton
Krediter: iStock

Det sägs ofta om akne finnar och risken för svåra att blekna ärr. Icke desto mindre, i fallet med vidgade porer, konsekvenserna kan vara bestående ! Även om det är frestande bör du inte slipa dina porer om inte ditt mål är att göra dem större för alltid. Undvik även förstoringsspegeln som gör att de ser mer synliga ut än de faktiskt är. Frestelsen blir mindre stor!

4) Ät bra

omega 3 bra fetter essentiella fettsyror
Krediter: iStock

Äta vitamin A och Omega 3 hjälper till att undvika förlust av elasticitet av huden som förvärrar fenomenet med utvidgning av porerna på grund av slappning. Vitamin A kan också ha en liten inverkan på aktiviteten hos dina talgkörtlar medan essentiella fettsyror säkerställer talg av hög kvalitet. Om källorna till omega-3 är välkända vet vi inte alltid var vi kan hitta A-vitamin för att få vacker hud. Det finns dock i många livsmedel: torskleverolja, lever och foie gras, vissa ostar (roquefort, parmesan, emmentaler, etc.), ägg och apelsin eller gröna frukter eller grönsaker: sötpotatis, morot, pumpa, romansallad, spenat, sallad, aprikos, mango, melon…

5) Bevara din huds elasticitet

mogen kvinna rynka anti-aging anti-rynk leende
Krediter: iStock

Hela vårt liv kan vi producera lite kollagen. Detsamma gäller dock inte för det elastin som produceras under tillväxten. Efter puberteten måste vi bevara detta kapital och tillåta ton av huden. Således behåller huden sin struktur och är mindre benägen att hänga, vilket främjar vidgade porer. För att göra detta finns det ingen hemlighet: solskyddsmedel för skydd av UVA och UVB är den bästa anti-aging krämen! Du bör också undvika rökning och välja behandlingar med verkliga anti-rynk aktiva ingredienser såsom retinol eller tretinoin, vitamin A, B3 och C och antioxidanter. Se upp för oprövade ingredienser (svart tryffel etc.) som ser bra ut på förpackningen, men som inte skyddar huden från ålderstecken.

6) Välj rätt ingredienser i dina produkter

mask kräm naturlig kosmetika skönhetsprodukter
Krediter: PxHere

Titta på ingredienslistan. Välj aktiva ingredienser mot uppkomsten av vidgade porer och tillsätt dem gradvis till din rutin. Idealet är att kombinera dem, alltid gå långsamt för att inte mätta och attackera huden. Många av dessa aktiva ingredienser ger också lyster!

Salicylsyra:

Den spolar ut döda celler på hudens yta, mjukgör och jämnar ut den. Genom att rengöra och framför allt som en produkt att lämna på de områden som ska behandlas gör det hela skillnaden.

Les BHA:

Glöm kornskrubb, även mycket mjuk till utseendet, som skadar ansiktets hud. Detta orsakar kedjereaktioner: känslig hud, produktion av talg… Ofta i flytande form erbjuder BHA en skonsam och mycket effektiv peeling för att jämna ut ansikten och radera porer.

Retinoider:

De begränsar ansamlingen av döda celler och talg i hårsäcken för att förhindra att den täpps igen. Detta hjälper till att bekämpa komedoner/pormaskar och förstorade porer. De är också mycket användbara för produktion av kollagen, och därför mot lös hud med markerade porer.

Azelainsyra:

Mycket skonsamt, det är mycket effektivt vid rodnad, bruna fläckar, missfärgning, strävhet och vidgade porer. Det bidrar faktiskt till att rengöra porerna och rena hudytan samtidigt som hyn homogeniseras.

La niacinamide:

Multitasking, det kommer att dra åt vidgade porer och bekämpa känslighet och hyperpigmentering samtidigt som den förbättrar hudens struktur. Om din hud reagerar dåligt på solskyddsprodukter, välj en som innehåller denna ingrediens för att kompensera.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *