6 livsmedel som kan främja håravfall

Vi vet alla att vissa livsmedel kan ha en positiv inverkan på hårväxten. Förutom den berömda öljästen kan mat som är rik på vitamin B och vitamin E, aminosyror, zink och magnesium verkligen bekämpa håravfall mycket effektivt och stärka dem utan att nödvändigtvis kräva kosttillskott. Det är dock mindre känt att andra livsmedel tvärtom kan ha en negativ effekt. Och ändå verkar det logiskt! Medan näringsämnena i vår kost spelar en nyckelroll för hälsan hos vårt hår, kan de naturligtvis också skada det. Till exempel, vid brist eller drastisk diet, kan allvarligt håravfall observeras. Så upptäck dessa 6 livsmedel som kan främja håravfall. För vackert hår och för att ha robust hårfiber är det bättre att begränsa det!

1) Alkohol

alkohol cocktails dryck
Krediter: Pixabay/Bridgesward

Alkohol är mer känt för att ha skadliga effekter på levern än för att främja alopeci. Och ändå kan det inducera brister i vitamin B som är avgörande för hårförnyelse. På grund av detta kommer håret att bli fett ända från roten. Detta överskott av talg försvinner sedan kväva hårlöken, vilket orsakar håravfall. Enstaka överskott av alkohol kan ge upphov till alkoholisk hepatit där allvarligt håravfall observeras utöver leverskador.

2) Squash och zucchini, mat som ibland orsakar håravfall

zucchini rostfri kastrull
Medverkande: Pexels/Toa Heftiba Şinca

Det är svårt att tro att dessa livsmedel kan vara fiender till hårväxt och till och med främja håravfall! Däremot kan squash, zucchini och pumpor innehålla giftiga ämnen (cucurbitacin) på grund av korsning med andra sorter av gurkor vid pollinering. Som ett resultat får dessa livsmedel en bitter smak och kan orsaka matsmältningsproblem, ibland allvarligare (tarmskador, etc.). Det kan också leda till håravfall. Vi försäkrar dig: det är det sällsynt att dessa grönsaker innehåller cucurbitaciner. Se dock upp för zucchini vars smak är mycket bitter!

3) Mejeriprodukter

kalcium
Krediter: iStock

Svårt att föreställa sig en koppling mellan mejeriprodukter och håravfall, speciellt eftersom dessa livsmedel är synonyma med tillväxt i den kollektiva fantasin. Och ändå, paradoxalt nog, kan de skada hårväxten och hälsan fullständigt. Det kan faktiskt finnas en obalans mellan kalcium och magnesium, vilket är antagonistiskt mot det. Magnesium förhindrar verkligenansamling av kalcium i hårsäckarna, vilket begränsar håravfall. Detta förklarar varför en hög konsumtion av mejeriprodukter har en negativ effekt på håråterväxten.

4) Drycker rika på tanniner

tekanna skål
Krediter: Pexels

Järnbrist kan orsaka håravfall. Detta är desto mer sant för en kvinna vars mens är riklig. Drycker rika på tanniner som vin, te eller kaffe har dock effekten av störa kroppens upptag av järn. Om du äter järnrik mat (baljväxter (bönor, linser, ärtor, kikärter), etc.), utrymme ut konsumtionen av drycker som innehåller tanniner för att ge din kropp gott om tid att absorbera alla spårämnen. Observera också att tvärtom, lök och vitlök främjar järnupptaget.

5) Bakverk och olika fet mat

croissanter
Kredit: Pixabay/Skeeze

Fet mat (bakverk, stekt mat, kallskuret etc.) innehåller många mättade fettsyror eller transfettsyror som kan främja håravfall. Dessa livsmedel kommer faktiskt att fungera på samma sätt som alkohol i främjar hårseborré. Detta kommer att inducera en överkonsumtion av grupp B-vitaminer som tillåter metabolism av lipider. Dessa samma vitaminer kan då inte mobiliseras för att få håret fullt av glans och hårsäcken i full hälsa.

6) Livsmedel som är förorenade med växtskyddsmedel

naturligt insektsmedelsavstötande växtbehandling
Krediter: iStock

Luftföroreningar kan ha en skadlig effekt på hud och hår. Men mindre är känt om effekterna av föroreningar som absorberas i mat. Men insekticider, herbicider och svampprodukter kan också ha en djupare effekt på vår kropp. Detta påverkar i slutändan våra organ och vår hårbotten. När vi vet att fytosanitära produkter kan vara hormonstörande ämnendet är inte konstigt att det stör sköldkörteln och orsakar håravfall.

Det finns många naturliga botemedel och hårvårdsprodukter mot håravfall: vegetabiliska oljor (ricinolja, etc.), eteriska oljor, nässlor, timjan, rosmarin… Ändå är en balanserad kost det första botemedlet för att visa vackert hår. från rötter till toppar. Ett möte med din läkare och hudläkare gör att du kan definiera orsaken till ditt överdrivna håravfall (hormonell faktor, ärftlig, etc.) och att bättre bekämpa det.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *