7 livsmedel att begränsa under en giktattack

Under en giktattack möter kroppen en ökning av nivån av urinsyra (en komponent i blodet som härrör från nedbrytningen av proteiner) som blir för hög. Denna inflammatoriska reumatiska sjukdom är dock tyvärr synonymt med ledvärk. Detta inducerar faktiskt oönskade avlagringar av urinsyrakristaller i den drabbade leden (knä, stortå, etc.). Och det är verkligen väldigt smärtsamt för giktpatienten! Om denna lösning inte är mirakulös kan det dock vara användbart att begränsa överdriven konsumtion av vissa livsmedel rika på puriner och urinsyra. Detta kan verkligen begränsa hyperurikemi som kan utlösa nya smärtsamma kriser. Här är maten och matvanorna att undvika i händelse av giktattack, utöver din medicinbehandling.

Dessutom: (Åter)upptäck våra läkemedel för att sänka dina urinsyranivåer.

1) Begränsa ditt alkoholintag

dricka alkoholöl
Kredit: Pixabay/Foundry

Oavsett om det är i kristider eller i vardagen, rekommenderas giktpatienter alltid att begränsa eller till och med sluta dricka alkohol. Det gäller starka alkoholer (rom, vodka, gin, whisky etc.) samt vin eller öl med eller utan alkohol. Faktum är att alkoholhaltiga drycker främjar bildandet av urinsyra. Detta ökar därför chanserna att drabbas av akuta giktattacker eller få ett återfall. Öl är speciellt särskilt rik på urinsyra (ca 205mg/300ml). När det gäller drycker, föredra istället osötade drycker: vatten, te och örtteer, kaffe etc. Det är viktigt att att dricka mycket vatten alkalisera platt eller kolsyrat vatten rikt på bikarbonat för att minska urikemi (1,5 till 2 liter vatten per dag, till exempel Vichy Célestins vatten). Detta kommer att främja urinutsöndring av ackumulerad urinsyra.

2) Mättat fett

fromages brie primadonna prästost
Krediter: Flickr/Cyclonebill

Mättat fett i mat är kopplat till en ökad risk att utlösa en akut attack. På grund av dessa fetter med skadliga kardiovaskulära effekter, vår kropp misslyckas med att eliminera urinsyra bra. Detta leder därför till dess ackumulering, därav vikten av att välja en diet med lägre fetthalt. Dessutom är viktökning, även övervikt och hyperinsulinemi riskfaktorer av droppe. Begränsa konsumtionen av industriella såser och fet grädde i tider av kris eller lugn i reumatism. Var också uppmärksam på helmjölk, smör eller feta ostar. För dina mejeriprodukter, gynna absolut skumma och använda ostar med mindre än 20 % fett.

3) Kött

köttfärs
Kredit: Pixabay/CongerDesign

I kött och andra produkter rika på animaliskt protein (ägg etc.) finns en hög dos urinsyra. Det kan nå 100-200mg per 100g portion. Man bör också komma ihåg att kött, särskilt rött kött, innehåller mycket mättat fett. Det gäller både ungt kött (kalvkött etc.) och fett kött (fårkött etc.), merguezkorvar och vilt. Akta dig också för torkat eller rökt kött och köttbuljongtärningar. Tvärtom, annat kött som kanin, kyckling eller högrev innehåller mindre urinsyra, vilket inte betyder att det är möjligt att missbruka dem! Dessutom, när en giktattack inträffar och för att förhindra flera attacker hos predisponerade personer, minska din totala köttkonsumtion.

4) Kött och slaktbiprodukter

råa leverbiprodukter
Krediter: iStock

Delikött är rikt på protein av animaliskt ursprung. De finns därför också i urinsyra (mer än 100 mg per 100 g portion charkuterier) speciellt eftersom det även finns mättade fetter i stora mängder. För slaktbiprodukter tar det inte mindre än ungefär 300 mg urinsyra per 100 g. Detta är dubbelt så högt som för kött! Dessutom vissa slaktbiprodukter som t.ex kalvlever eller fjäderfälever explodera mätaren med nivåer runt 400 mg/100 g. Detta spelar därför en roll för förekomsten av anfall. Även utanför giktattacker rekommenderas det därför inte att konsumera denna typ av mat.

5) Fisk

skaldjur skaldjur skaldjur
Kredit: Pixabay/Soscs

Tror du att om kött är livsmedel som inte rekommenderas för giktattacker, kan du ersätta dem med fisk? Var försiktig, för de kan också öka blodets urinsyra precis som kött och slaktbiprodukter! Detta gäller särskilt för vissa fiskar (torsk, sill, ansjovis, sardiner). Var särskilt uppmärksam på fet fisk (makrill, öring, lax, etc.): deras fetter har en skadlig effekt på kroppen. Observera också att skaldjur och kräftdjur inte rekommenderas. Faktum är att fisk och skaldjur innehåller också urinsyra. Dessa livsmedel bör därför undvikas i händelse av giktattack och konsumeras då och då utomhus.

6) Livsmedel rik på fruktos

äppelsylt med övermogen frukt
Kredit: PikRepo

Överskott av socker är aldrig bra, eftersom det leder till en ökning av insulin som kommer att bromsa utsöndringen av urinsyra. Fruktos är dock det mest orådliga sockret. Under dess nedbrytning i kroppen ger det verkligen upphov till produktion av urinsyra. Det är därför livsmedel som innehåller det att konsumera med måtta. Detta inkluderar honung, fruktjuicer (särskilt de som innehåller mer fruktos som druvjuice eller äppeljuice), sylt, läsk och sockerhaltiga drycker i allmänhet.

7) Vissa grönsaker

baljväxter
Krediter: 821292 / Pixabay

Som tur är gäller det inte alla grönsaker! Ändå innehåller vissa av dem höga mängder urinsyra som kan främja uppkomsten av en attack. Förutom pulser (den baljväxter linser, bönor etc.), detta gäller även unga spenatskott, blomkål, syra, sparris eller till och med svamp.

Sista saken: misstro mot vissa kosttillskott

Alla kosttillskott, hur naturliga de än är, rekommenderas inte nödvändigtvis. Spirulina och öljäst rekommenderas inte vid överskott av urinsyra, eftersom de själva innehåller höga halter.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *