9 livsmedel för att bekämpa dåligt kolesterol

Visst är kolesterol nödvändigt för vår kropp. Detta kan dock representera en kardiovaskulär risk vid överskott. Och om vissa droger kan vara användbara är en hälsosam kost, liksom fysisk aktivitet, en viktig hävstång för att skydda din hälsa. Icke desto mindre är det i detta område alltid mer sannolikt att vi vill peka finger på skadliga livsmedel rika på mättade fetter (margariner, kött, mejeriprodukter, etc.). Men vissa livsmedel kan också hjälpa till att minska dåligt kolesterol (LDL) som är för högt, och de är mycket mindre kända. Lär dig mer om frukt och grönsaker och andra kolesterolsänkande livsmedel att lägga till din kost här.

1) Olivolja

olivolja
Medverkande: Pixabay/Naturpastell

Allt “fett” är inte dåligt. Olivolja är till exempel hög halt av oljesyraen fettsyra från omega 9-familjen. Omega-9 verkar dock för att förhindra hjärt-kärlsjukdom (hjärtinfarkt etc.), stroke och åderförkalkning, eftersom de främjar produktionen av det goda kolesterolet (HDL) samtidigt som de bekämpar det dåliga!

2) Äpplet

äpplen
Krediter: sladkovskaivka / Pixabay

Ett äpple om dagen håller doktorn borta”? Det gamla engelska talesättet är sant! Äpplet har många hälsofördelar tack vare dess hög halt av lösliga fibrer och flavonoider (antiinflammatoriska antioxidanter). Dessa näringsämnen har effekten av att stimulera levern och därigenom sänka kolesterolnivåerna i blodet och de hjälper till att minska upptaget av fett i kroppen. För att få ut det mesta av deras fördelar är det lämpligt att konsumera två ekologiska frukter om dagen. Och framför allt, behåll huden på dessa livsmedel för att fyllas ännu mer med användbara fibrer mot kolesterol.

3) Vitlök

ail
Krediter: Flickr/Kjokkenustray.net

DE vasodilaterande egenskaper färsk vitlök har en avgörande roll här. De arbetar faktiskt för att hjärtat ska fungera korrekt, samtidigt som de kontrollerar kolesterolnivån i kroppen. I synnerhet hjälper detta till att skydda artärerna mot ansamling av dåligt kolesterol. Verkligen detta antikoagulerande naturell kommer att tunna ut blodet och förhindra fixering av dåligt kolesterol på artärväggarna. Förresten kommer det också att inaktivera enzymet som ansvarar för att kontrollera produktionen av kolesterol i levern. Dess verkan är därför inte alltför långt ifrån den hos de statiner som vanligtvis används vid behandling! Ät cirka 3 kokta eller råa kryddnejlika om dagen.

Kontraindikationer: Försiktighet vid operation, anemi och antikoagulantiabehandling.

4) Oljeväxter

frön nötter
Krediter: pxhär

Valnötter, cashewnötter, mandlar, hasselnötter… Alla dessa oljefrön är mycket rika på fleromättade och enkelomättade fettsyror. Men de gör det möjligt att ta hand om artärerna samtidigt som de hjälper till att minska nivån av det onda kolesterolet. Dessa livsmedel innehåller också fibrer som fångar upp det onda kolesterolet i matsmältningskanalen innan det kommer in i blodet. Detta gör att det kan elimineras genom avföringen. Vid cravings är det därför möjligt att konsumera en liten näve. Var dock försiktig så att du inte missbrukar det, eftersom oljefrön är kaloririka. Överväg också att välja vanliga nötter, osaltad eller rostad.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *