9 livsmedel för att hålla dig svalare under värmeböljan

På sommaren är riklig svett och värmeslag vanliga under de varmaste timmarna på dygnet. I händelse av en värmebölja blir det en nyckelpunkt att anta rätt kost. För att motverka förlusten av vatten kopplat till svett vet vi särskilt att god återfuktning är mycket viktig. För att göra detta måste du dricka regelbundet, utan att vänta på att bli törstig. Att vara törstig är faktiskt redan ett tecken på att du är uttorkad! Matnivå är det dock mer komplicerat, eftersom den höga utomhustemperaturen tenderar att minska vår aptit. Vid perioder med hög värme som för tillfället begränsar att sätta rätt mat på menyn risken för uttorkning och kan hindra oss från att bli varma. Här är maten att äta i händelse av värmebölja för att klara värmeböljan utan att svettas för mycket.

Mat att undvika under värmeböljan

alkohol cocktails dryck
Krediter: Pixabay/Bridgesward

Om vissa livsmedel hjälper till att bekämpa de olägenheter som är förknippade med hög värme under värmeböljor, kan andra skada oss. Det är fallet för:
-Virskande drycker som orsakar uttorkning: kaffe, alkohol (öl, cocktail, rosé, etc.) och te.
-För mycket fett kött, särskilt rött kött: deras svår matsmältning gör att man jobbar på full fart och värmer upp kroppen. Föredrar fisk, magert kött (kyckling, kalkon, etc.) och lätt tillagning (fettfri folie, domstol-buljong, etc.)
-Av samma anledning, se upp för överdrivna kolhydrater (sötade drycker som läsk, fruktjuicer och lemonad eller energidrycker, bakverk, godis etc. eller överkonsumtion av bröd, ris eller pasta). När det gäller frysta delikatesser, föredrar sorbet framför glass. Visserligen väldigt söt, sorbeten förblir rikare på vatten.
-DE diuretiska frukter och grönsaker (kronärtskocka, sparris, fänkål, etc.) som framkallar vätskeförlust

Vad är bra mat i händelse av en värmebölja?

1) Gurkor

gurka
Krediter: Pixabay/Monicore

Det är väldigt populärt när det är väldigt varmt, eftersom gurkan är rik på vatten. Eh ja! i denna gurka, finner vi inte mindre än 96 % vatten. Låt oss komma ihåg det i förbigåendeen tallrik med råa grönsaker motsvarar ett stort glas vatten ! Detta är mycket viktigt, eftersom stigande temperaturer kräver reglering av kroppstemperaturen, vilket kostar vår kropp energi och vatten. Den andra fördelen med gurka är att den konsumeras i lätta och mycket fräscha rätter som sallader. För att förbereda det, undvik att degorgera det och ta bort huden väl om den inte är organisk. Har du svårt att smälta råa grönsaker? I det här fallet, tveka inte att laga dem. Detta kommer att göra dem mer smältbara, även om de kommer att förlora lite vatten under processen.

2) Vattenmelon och melon

vattenmelon
Kredit: Pixabay/Jill111

Det här är sommarens flaggskeppsfrukter! När de är väl valda vet dessa frukter som ingen annan hur de ska hjälpa oss att stå emot värmen. De tar också med vitaminer och mineraler för att inte tröttna på omgivningstemperaturen. Vattenmelon är låg i kalorier (30 kalorier per 100 gram). Men som dess söta engelska namn antyder (vattenmelon för vattenmelon), är den rik på vatten (92%). Detta gör den idealisk när vädret är varmt för att undvika uttorkning. När det gäller melonen, oavsett om den är orange eller grön, innehåller den mer än 90 % vatten.

3) Yoghurt

yoghurt mellanmål färsk ost frukt
Kredit: Pixabay/lpegasu

Enligt ANSES en yoghurt eller en portion fromage blanc återfuktar samt ett litet glas vatten. Med några små bitar saftig frukt passar de därför utmärkt till frukost eller som efterrätt. För information, mjukostar är också rikare på vatten än hårdostar. Dessutom kommer färsk getost innehålla inte mindre än 80 % vatten där parmesan eller comté och andra mogna ostar endast ger cirka 40 %.

4) Tomater

körsbärstomater
Kredit: Pixabay/RitaE

Tomaten erbjuder en rik utbud av smaker och varianter och massor av bra näringsämnen : antioxidant lykopen, mineralsalter (kalium, magnesium, etc.). Tomaten är en av de mest vattenrika livsmedel på sommaren. Liksom gurka, grönsallad, rädisa, grodda mungbönor, sallad, zucchini och blomkål består den av mer än 90 % vatten. För att vara mer exakt finner vi 94 % vatten i denna hydratiseringspackade frukt. Allt detta gör det mycket trevligt på sommaren. Vårt råd: konsumera det i form av en kall soppa till hydrat all in smälter lätt och fylls på med vitaminer. Kombinera den med andra vattenrika grönsaker som paprika eller aubergine för en mycket uppfriskande och törstsläckande effekt.

5) Jordgubbar

jordgubbar
Krediter: MaxPixel

Både jordgubbar och persikor är utmärkta när väderförhållandena är svåra. Denna typ av färsk frukt är rik på vatten och ersätter med lätthet, men frossar den tunga efterrätten i slutet av måltiden. Helst är det rekommenderas att äta hela frukter som kommer att ge mer vatten och fibrer än kompotter till exempel.

6) Zucchini

zucchini
Kredit: Pixabay/Ulleo

Grönsaker som zucchini är särskilt lämpliga för att hantera risken för uttorkning tack vare sin höga vattenhalt. Det är dock tillrådligt att uppmuntra ångkokning som bevarar allt vatten i de kokta grönsakerna. Dessutom är ångkokning lättare och mer smältbar och därför mer lämplig för att inte överanstränga matsmältningssystemet.

7) Citrusfrukter

citrus grapefrukt citron
Krediter: Free-Photos / Pixabay

Apelsin, citron och grapefrukt ger C-vitamin för känna mindre trötthet orsakad av hög värme. För att göra detta är det mycket effektivt och uppfriskande att pressa en citrusfrukt och tillsätta den i ett glas vatten. Detta gör att du kan fylla på med vitaminer utan kalorier! Citronvatten har också mycket kraftfulla avgiftande egenskaper.

8) Rivade morötter

rivna råa morötter
Krediter: iStock

Inget slår en god skål med rivna morötter utan sås för att fylla på med återfuktning. Det ger också en bra dos av vitaminer, mineraler, antioxidanter och fibrer i denna form.

9) Salt

rosa himalayasalt för att krydda eller lugna en migrän
Medverkande: Pixabay/Pompi

Salt hjälper till att hålla kvar vatten i kroppen, därav dess närvaro i denna lista över bra livsmedel i händelse av en värmebölja. Naturligtvis bör man dock inte inte missbruka det. Detta kan främja hjärt-kärlsjukdomar, tunga ben och vissa cancerformer. En liten nypa i en tallrik med råa grönsaker eller melon-skinka blir dock lite extra!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *