9 otroliga livsmedel som begränsar risken för cancer
Under årens lopp har många studier tittat på frågan om kost i relation till cancerrisk. Som INCA påpekar har detta arbete gjort det möjligt att “identifiera kostfaktorer som sannolikt kommer att ingripa i utvecklingen av vissa cancerformer”. Det är klart att våra matvanor (alkoholkonsumtion, överdriven konsumtion av rött kött etc.) kan påverka och öka förekomsten av sjukdomen. Som tur är är det också tvärtom! Det finns faktiskt inga livsmedel mot cancer i sig eller för att bota den. Men vissa livsmedel kan hjälpa till att förebygga cancer. För att begränsa risken att utveckla denna sjukdom, ta hand om vad du lägger på dina tallrikar med hjälp av denna lista!
1) Grönt te

När vi tänker på livsmedel mot cancer tänker vi genast på grönt te, och vi har inte fel! Henne högt innehåll av antioxidanter minskar risken för uppkomsten av vissa cancerformer (bröstcancer, kolon, hud, prostata, urinblåsa, etc.). Bland dessa antioxidanter hittar vi katekiner, fenolföreningar eller polyfenoler, men även epigallocatechin galatte (EGGG). Det senare är dock känt för att ingripa direkt på tillväxten av kärl, vilket tillåter utvecklingen av tumörer och metastaser. Se dock till att inte dricka det för varmt. På lång sikt främjar regelbunden konsumtion av drycker som är för varma risk för att utveckla matstrupscancer.
2) Vitlök

Dess allicin tillskrivs många fördelar, och särskilt anti-canceregenskaper. Denna svavelförening eliminerar faktiskt potentiellt cancerframkallande ämnen. Vi vet också en förebyggande effekt på magcancer och kolorektal cancer. Allicin hjälper också till att begränsa utvecklingen av cancerceller och kan till och med framkalla apoptos (självförstörelse). Genom att verka på flera nivåer för att förebygga cancer är vitlök därför en av de livsmedel som ska konsumeras dagligen. Konsumera den helst rå och tveka inte att hacka den innan och låt den vila lite, tiden för att den ska producera max allicin.
3) Gurkmeja

DE livsmedel med höga antioxidanter och antiinflammatoriska egenskaper är särskilt anti-cancer. Faktum är att antioxidanter hjälper till att förhindra fria radikaler från att angripa friska celler. På grund av detta förhindrar det dem från att bli cancer. Men curcumin i gurkmeja gör att den kan agera i denna riktning genom hämma spridningen av cancerceller och främja deras självförstörelse. Det är dock att föredra att konsumera gurkmeja med lite peppar samt ett fett (till exempel olivolja) för att förbättra dess biotillgänglighet. Vet att andra kryddor har ryktet om att agera mot risken att drabbas av cancer. Detta är fallet med kanel, ingefära eller till och med peppar.
4) Broccoli, andra kända livsmedel som bekämpar cancer

Mer generellt hjälper korsblommiga grönsaker att bekämpa cancerframkallande ämnen i kroppen. Brysselkål, kålrot, rädisor, kål eller till och med broccoli innehåller två otroliga näringsämnen, indol-3-karbinol och sulforafan, vilket främjar evakueringen av dessa ämnen. Crucifers erbjuder således en optimalt skydd mot alla typer av cancer.
Bra att veta: Att laga broccoli och få ut de mest näringsmässiga fördelarna samtidigt genom att släppa ut maximalt av anti-cancersulforafan, avråder forskarna från mikrovågor eller tillagning i vatten. Enligt dem är det bästa sättet att laga denna grönsak i en panna. Tveka inte att reducera den väl i små bitar och låt den vila innan du tillagar den!
5) Röda frukter

När frukt och grönsaker är väldigt färgglada är det ofta ett tecken på att de innehåller antioxidantpigment. Detta gäller för de crucifers som diskuterats tidigare, men även betor, vindruvor och plommon. Tranbär, jordgubbar, hallon, björnbär och andra blåbär är inget undantag från denna regel. Faktum är att ellaginsyran i jordgubbar och hallon är en polyfenol som bekämpar enzymer involverade i vaskulariseringen av cancertumörer. När det gäller de lila bären, deras polyfenoler hjälper till att blockera tillväxten av tumörceller.
6) Granatäpple

Denna frukt har också antioxidantegenskaper för att förhindra cancer. I granatäpplekärnor finns det verkligen antocyanosider och huden innehåller punicalagin. Detta är anledningen till att konsumtionen av granatäpple eller granatäpplejuice hjälper tillmotverka utvecklingen av vissa cancerformer. Denna atypiska frukt verkar mer speciellt mot bröstcancer, tjocktarmscancer och prostatacancer.
7) Morötter

Liksom röda frukter är morötter rika på antioxidantpigment. Betakarotenet som finns där extremt kraftfull. Den har därför en skyddande kraft för att bättre skydda mot lungcancer, hudcancer eller bröstcancer.
8) Tomater

Vi vet det inte alltid, men tomater har också förebyggande anticanceregenskaper. Återigen, du måste titta på dess pigment! Lykopen, som ger den dess vackra röda färg, tillhör familjen karotenoider (där vi även hittar lutein från spenat och betakaroten från morötter som nämnts tidigare), därav dess kraftfull antioxidanteffekt. I synnerhet krediteras det med bevisade förebyggande effekter mot prostatacancer. Du ska veta att till skillnad från C-vitamin som är väldigt ömtåligt och inte tål värme så koncentreras lykopen ännu mer vid matlagning. Det är också därför tomatkoncentrat innehåller tolv till tretton gånger mer än råa tomater och konserverade tomater innehåller nästan tre gånger mer!
9) Fänkål

Fänkålsblad, lökar och frön innehåller alla antioxidanter, framför allt en hög dos flavonoider. Dess bioaktiva föreningar hjälper också till att förhindra förökningen av cancerceller.
Mot cancer kan du inte basera hela din kost på vissa livsmedel. Det är framför allt en fråga om balans!
Anta en balanserad kost som ger fullkornsprodukter, baljväxter, ekologiska frukter och grönsaker rika på fibrer en stor plats. Att ha en hälsosam kost innebär också mångfalden av livsmedel som vi lägger på tallriken. Behåll också alltid en balanserat intag av proteiner, kolhydrater och lipider samt vitaminer och mineraler.

Det är också nödvändigt att begränsa konsumtionen av cancerframkallande livsmedel. Vid tjock- och ändtarmscancer är bearbetat kött och delikatesskött till exempel uppskattade cancerframkallande ämnen av International Agency for Research on Cancer (IARC). Konsumtion av rött kött kallas troligen cancerframkallande. Detta är anledningen till att dess konsumtion bör begränsas till 500 g rött kött per vecka och Max 150 g för charkuterier. Fisk, magert kött (fjäderfä), baljväxter och ägg är alla möjliga alternativ.