Att bära en mask: 3 tips för att undvika uppkomsten av finnar
Andningsskyddsmasken är nu en integrerad del av vårt dagliga liv och har blivit utbredd på många håll. Tyvärr märkte många snabbt att masken inte var utan att gynna uppkomsten av små fula finnar, även hos personer som vanligtvis inte har hudproblem. Verkligen kan kirurgiska masker som tygmasker orsaka hudproblem och det finns till och med en resväska som betecknar dem: vi talar om “mascné”! Naturligtvis är det inte aktuellt att göra utan masken, så här kommer några insikter, tips och tricks för att råda bot på det.
Maskrelaterade finnar: orsaker och konsekvenser

Fläckar är inte det enda tecknet på att din hud inte tål masken bra. Överskott av talg (vilket kommer att täppa till porerna ännu mer), rodnad, klåda, inflammatoriska pigmentfläckar på mörk hud… Orsakerna till dessa hudproblem är flera:
-DE upprepad gnuggning attackera huden i ansiktet som är tunnare och ömtåligare än huden på resten av kroppen. Detta angriper hudbarriären. Skadat bildar det lättare finnar.
-Med svett, fuktig värme från andning och imma, finns det en macerationsfenomen och den pH i huden genomgår en obalans. Huden är sämre syresatt och detta främjar spridningen av bakterier. Porerna blir tilltäppta och inflammerade.
-Det finns inflammation i hårsäcken hos män på grund av friktion med skägget
Genom att öka irritationen kan det också förvärra vissa patologier: rosacea (eller couperose), eksem, psoriaris… Det är då tillrådligt att konsultera en hudläkare för att få en lämplig behandling.
1) Välj och rengör din mask för att begränsa finnar

Om du är allergisk mot latex, undvik neoprenmasker. Välj bra kirurgiska masker eller 100% naturliga bomullsmasker. Du kan också varva dessa två typer av masker om du inte tål de första. Föredrar i alla fall neutrala eller blekt färgade tyger, ett tecken på att tyget inte är det inte full av irriterande färgämnen. Det är viktigt att välja masker i vilken du mår bra och väl anpassad för att slippa ständigt manipulera dem för att höja dem över näsan (vilket irriterar huden och är ohygieniskt). När du har rätt masker, överväg att byta dem regelbundet och rengör dem ordentligt om de är återanvändbara. Undvik irriterande rengöringsprodukter som sätter sig på tyget (blekmedel, doftande tvättmedel etc.).
2) Några goda vanor att ta till sig

-Låt din hud andas utan mask när det är möjligt och det är du endast.
-Hydrering är mycket viktigt för att visa tydlig hud. Drick mycket vatten !
-Tänk på raka skägget regelbundet för att begränsa friktionen med masker.
– Försumma inte din C-vitaminintag : detta hjälper till att stärka kapillärväggen i små kärl. De är alltså mindre känsliga för yttre aggressioner.
-Begränsa din konsumtion av mejeriprodukter vid akne och eksem och sockerrik mat, eftersom de stimulerar produktionen av talg.
-Måste också mindre smink på hyn. Välj en lätt, icke-komedogen foundation. Detta kommer inte att täppa till dina porer längre.
3) Rätt ansiktsbehandlingar för att bekämpa maskrelaterade finnar

Som med smink, använd endast icke-komedogena produkter. Det är också lämpligt att använda skonsamma produkter: utan parfym, konserveringsmedel eller parabener! Dessutom kan flera gester undvika finnar som orsakas av masken och hjälpa till att behandla dem utan att skada balansen i den kutana mikrobiotan.
–Rengör morgon och kväll och ta bort smink försiktigt med en rengöringsprodukt mjuk eller ett micellärt vatten för att inte angripa känslig och redan reaktiv hud på grund av masken
-Hydrat religiöst morgon och kväll för att återställa den naturliga barriären av epidermisäven på blandhy eller fet hud. Välj en fuktkräm anpassad efter din huds behov, även om det innebär att du använder en annan kräm på kinderna och T-zonen. läkande kräm kan användas på kvällen för en extra boost.
– Fräscha upp ditt ansikte regelbundet under dagen med en termisk vattendimma
– Ta hand om dina tilltäppta vidgade porer.
-Om finnar uppstår, behandla fläckar med lokala behandlingar. De bra aktiva ingredienserna för att rena och torka finnar orsakade eller inte av masken ärsalicylsyrade bensoylperoxid och denazelainsyra.