Cystit: de 6 misstagen att aldrig göra vid urinvägsinfektion

Ständig kisslust, smärtsam sveda i urinvägarna… Utan tvekan är det cystit! Urinvägsinfektioner ska dock aldrig tas lätt på. Och när det kommer upp upprepade gånger hos kvinnor, tenderar vi att alltid upprepa samma ritual: konsumtion av livsmedel som lindrar urinvägarna såsom tranbär (eller tranbär), bärbärsbaserade medel och naturligtvis att ta ett behandlingsantibiotikum från de första symptomen till undvika komplikationer (närvaro av blod i urinen, pyelonefrit, njursvikt, inkontinens, etc.). Upptäck även dessa få misstag att undvika vid smärtsam cystit.

Misstag nr 1: Drick mindre för att ha mindre lust att kissa

drick vatten förbli hydrerad glas vatten
Krediter: Flickr/Aqua Mechanical

Att gå på toaletten är väldigt smärtsamt, så för att undvika det bestämmer du dig för att dricka mindre? Dålig idé, för tvärtom måste man drick mycket vatten om du har en urinvägsinfektion. Detta bidrar faktiskt till att eliminera patogena bakterier genom urinering. Och när du tillsätter citronsaft ger det smak och en bättre alkaliserande kraft för att minska brännande känsla. I slutändan, även om urinering gör ont i nedre delen av magen till en början, slutar smärtan snabbt att blekna tack vare god hydrering. Och hos kvinnor som är benägna att få återkommande akut cystit, det gör det också möjligt att agera för att förhindra att det inträffar. Tranbärsjuice kommer att förhindra att bakterier klänger fast vid blåsväggen.

Misstag #2: Håller tillbaka från att gå på toaletten

grenen kön urinvägsinfektion cystit
Krediter: iStock

Kan du hålla på hela eftermiddagen? Väl! vet att det finns inget att vara stolt över. Det är faktiskt väldigt smärtsamt att behöva gå fram och tillbaka för att gå på toaletten utan att stanna. Ändå är att hålla tillbaka ett av de värsta misstagen vid cystit, för om kroppen manifesterar detta behov finns det en anledning! I slutändan, genom att hålla tillbaka trots suget att kissa, kan du inte eliminera bakterierna som orsakar inflammationen i urinblåsan. Din återhämtning går därför långsammare, och framför allt, du gör bara situationen värre.

Misstag #3: Självmedicinering

läkare läkare
Krediter: iStock

Urinvägsinfektioner orsakas av tillväxten av Escherichia coli-bakterier. E.coli finns naturligt i våra tarmar, men kan sedan migrera till urinblåsan, urinröret eller till och med njurarna. DE bearbetningsfel rekommenderas därför inte, eftersom det finns risk för allvarlig infektion ochnjurskada. För att undvika självmedicinering vid uppkomsten av dåligt behandlad cystit är det därför bättre att konsultera en allmänläkare, om så bara för ett kort kontrollbesök. Det är trots allt bättre än att hamna på akuten! Det kan också potentiellt leda dig till probiotika för att återställa din tarmflora samt en dedikerad behandling mot förstoppning som ofta gynnar bakterietillväxten vid uppkomsten av återfallet.

Misstag nr 4: För “over the top” på intimhygien

slidan sex kvinna trosor mst infektion
Krediter: iStock

Bara för att dina urinvägar har en infektion betyder det inte att du måste tro att det är “smutsigt” och börja “skura” dig själv. Om du använder fel gester och hygienprodukter kan det faktiskt påverka din kropps naturliga pH och försvaga det samtidigt som det främjar utvecklingen av bakterier.

Så undvik:

-Att göra vaginal sköljning genom att föra in vatten och produkter i slidan
-Att använda doftande intimhygienprodukter eller bubbelbad, allt väldigt irriterande. Samma sak gäller för bindor, tamponger osv.
-Svårigheter att torka dig själv: du måste torka fram och tillbakaeftersom avföringen innehåller många bakterier och det är därför nödvändigt att undvika kontaminering
-Undvik dessutom åtsittande kläder och bär bomullsunderkläder.

Misstag #5: Trösta dig själv med godis

godis godis
Medverkande: Pixabay/Daria-Yakovleva

Diet kan hjälpa till att lindra cystit, men vissa misstag kan främja det. En sockerrik kost matar de bakterier som orsakar urinvägsinfektioner. Så var försiktig med läsk, godis, cocktails, kakor… Dessutom rött kött, mycket surtoch charkuterier ska också begränsas, liksom rätter som är för kryddiga under krisen.

Misstag #6: Att ha sex

par sex säng
Krediter: Pixabay/Sasint

Vi pratar ofta om att vi måste kissa efter varje samlag för att begränsa risken för cystit. Men mitt i en kris, samlag främjar transporten av bakterier från anus till urinblåsan. Detta är anledningen till att det är bättre att undvika kullerbyttor åtminstone när det är dags att läka!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *