De 6 värsta användningarna av bakpulver: misstag att undvika!

Kallas även bakpulver, bakpulver är kungen av mormors gröna hushållsprodukter. Från trädgården till hemmet, inklusive skönhetsanvändningar (skrubb, deodorant, etc.), dess dagliga tillämpningar är många. Men som med sin sidekick vit vinäger, som vissa användningsområden bör undvikas, gör vi ibland misstag med detta naturliga pulver. Det är faktiskt inte farligt, men missbruk är inte utan konsekvenser. Här är de värsta användningarna av bakpulver för att undvika dessa vardagliga misstag. Finesser som alla borde känna till om denna stora klassiker av kemikaliefria rengöringsprodukter!

Misstag 1: Blanda det med vit vinäger

vinäger bikarbonat
Medverkande: Flickr/Bradleypjohnson

Bikarbonat och alkoholvinäger bör endast blandas i två fall: för att rensa igen ett rör och avkalka det eller för att ta bort en fläck genom den mekaniska verkan av skumningsreaktionen. Resten av tiden är det bättre att undvika denna blandning där syra och bas neutraliserar varandra kemiskt. Blandningen av de två har då inte längre någon effekt och kommer tvärtom att förstöra deras aktiva ingredienser, vilket ger enkelt saltvatten i slutet av den kemiska reaktionen. Det räcker att säga, det är en jäkla röra! Det är särskilt att undvika i produkter som man håller länge som diskmedlet, diskmedlet, sprayen för alla ytor… Välj hellre det ena eller det andra för underhållet av huset.

Misstag 2: Använd den för att bleka din tvätt

bakpulver tvättkorg
Krediter: iStock

Bikarbonat är utmärkt för tvättvård. Förutom att vara en bra fläckborttagare ger dess anti-kalkeffekt en mjukgörande kraft på kläder. Det finns därför inget bättre sätt att mjuka upp grov tvätt. Ändå, det är absolut inte ett blekningsmedel ! Vi tenderar faktiskt att ge honom alla dygder, inklusive denna som i slutändan inte är en del av den. Denna missuppfattning förklaras av dess egenskaper mot tandsten som också gör det möjligt för den att begränsa nedsmutsningen av linne. Därför hjälper det till bevara briljansen och briljansen i färger som vitt. Men om den vita tvätten behöver blekas kommer den inte längre att vara till någon nytta för dig. Använd i det här fallet natriumperkarbonat (väteperoxid i pulverform), sodakristaller, syrasalt eller till och med citronsaft för mycket effektiv tvättblekning.

Misstag 3: Använder fel typ av bakpulver

bakpulver eller natrium
Krediter: Flickr/Aqua.Mech

Det finns tre typer av bikarbonater:
-De bikarbonat av teknisk kvalitet finns att köpa i byggvaruhus och används främst i trädgården och för hushållsbruk. Det är å andra sidan olämplig för mänsklig konsumtion, för även om det är samma molekyl är dess renhet och kvalitet mindre bra. Därför bör den aldrig användas på din hud eller på dina barn.
-Det finns också mat bikarbonat som vi köper i våra stormarknader. Livsmedelsgodkänd bakpulver kan användas på huden, internt, för trädgården och hushållet som våra husdjur.
– Slutligen är den sista typen farmaceutiskt bikarbonat som har samma tillämpningar som denna naturliga livsmedelsprodukt, men som är mycket dyrare.
För att undvika misstag, kontrollera alltid typen av bakpulver när du köper. Matbikarbonat finns kvar den mest mångsidiga och ekonomiska.

Misstag 4: Att missbruka bakpulver dagligen

naturliga hushållsbakpulver citroner
Krediter: Pixabay/Monfocus

Från 200 till 300 g blir bikarbonat farligt. Naturligtvis är det enorma doser som vi sällan får i oss dagligen i våra recept eller våra naturläkemedel. Det är dock inte alltid nödvändigt att svälja hela paketet till observera skadliga effekter. Även vid normala doser kan det faktiskt vara farligt för vissa människor, särskilt på grund av dess höga natriumhalt som kan vara skadligt vid daglig konsumtion. Överdriven konsumtion kan leda till symtom som illamående och kräkningar, diarré, huvudvärk, svullna ben… I de allvarligaste fallen kan kramper och njursvikt uppstå. Dessutom bör det inte Använd det inte varje dag för att bleka tänderna. Detta kan verkligen skada tandemaljen.

Misstag 5: Använd den vid medicinsk behandling eller på ömtåliga personer

gravid kvinna graviditet mage
Medverkande: Flickr/Abi Porter

För att undvika fel genom att skapa interaktioner mellan dina mediciner och bikarbonat, är det bättre att söka råd från din läkare eller apotekspersonal. Dessutom rekommenderas det inte att använda bikarbonat i gravida kvinnor och barn under 6 år. Var försiktig även vid saltfri kost och högt blodtryck, hjärt- eller njursvikt, lungödem, njur- eller leversjukdom, respiratorisk acidos eller metabol alkalos.

Misstag 6: Att blanda ihop det med ett annat vitt pulver

hushållsbakpulver
Krediter: iStock

Kom ihåg att alltid märka dina glasburkar eller metalllådor. Detta kommer att spara dig från att använda kaustiksoda, mycket lik bikarbonat när det gäller utseende, men mycket farligt och irriterande om det används felaktigt. Natriumperkarbonat är också mycket lik bakpulver, men kan inte intas eller användas på huden. Akta dig för förvirring!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *