Dessa 8 misstag bör du aldrig göra med ditt kylskåp

Kyl-frysen är den hushållsapparat som vi skulle ha svårast att klara oss utan i vårt inre idag. Vi gillar att skjuta in alla våra färska och frysta produkter i dess olika fack för att bevara all deras färskhet. Men vi känner till vårt kylskåp så väl att vi ibland tenderar att mekaniskt kasta alla våra livsmedel i det, vilket gör några beklagliga misstag på vägen. Så hur förhindrar du att ditt lilla kombikylskåp blir ett oorganiserat groddbo? Här är alla små misstag som du säkert gör och som snabbt måste rättas till i ditt kök. Din färska mat kommer bara att hålla bättre!

Under denna epidemiperiod finns det några regler för att undvika kontaminering av din shopping och ditt kylskåp.

Ett av de värsta misstagen: felaktig förvaring av mat på hyllorna i kylskåpet

kylskåp kylskåp
Krediter: iStock

Oavsett typ av kylskåp finns det några organisatoriska regler som du alltid bör följa. Dessa regler tillåter hälsosam och säker användning av ett kylskåp. där enda undantaget är det ventilerade kalla kylskåpet där temperaturen är lika överallt.

-De kallaste delen (mellan 0° och 4°C) indikeras vanligtvis med en etikett eller en snöflinga. Det kan vara i toppen eller botten beroende på modell. Förvara ömtåliga och lättfördärvliga livsmedel där: rått kött, rå fisk, charkuterier, sallad i påsar, färska bakverk, etc.
-De svalt område (4 till 6°C) kan innehålla rester, kött, fisk och kokta grönsaker. Du kan också lägga till mejeriprodukter (mjölk, ost, yoghurt och mejeridesserter, etc.)
-De grönsakslåda (>6°C) kommer att användas för grönsaker och ostar som mognar.

Se upp för förvaringsfel i kylen!

Vissa livsmedel, frukt och grönsaker bör inte Aldrig stå i kylen. Detta är särskilt fallet med tomater som riskerar att bli mjöliga. Samma sak för exotiska frukter som inte tål kyla före konsumtion (bananer, ananas, papaya, etc.) och vattensjuk frukt (gurka, paprika…). När det gäller honung så kristalliseras den i kylen. Förvara i ett skafferi eller skafferi!

Förvara ömtålig mat på kylskåpsdörren

kylägg
Kredit: iStcok

Kylskåpsdörren är utsatt för stora temperaturvariationer. Kylan är därför annorlunda där jämfört med resten av flygplanet. Detta är anledningen till att man inte borde lägg aldrig ingredienser som är för ömtåliga som kött. Och även om kylskåp säljs med ett äggfack på dörren så är det det det värsta stället att lagra dessa livsmedel som är mycket känsliga för temperaturvariationer. Det är därför bättre att förvara dem på hyllorna i sin låda… eller ännu hellre utanför kylen. När allt kommer omkring, kom ihåg: ägg förvaras aldrig i butikens kylskåp! Å andra sidan kan du lagra smör, mjölk, kruksåser, sylt eller till och med kryddor.

Förvara dina inköp med deras förpackning

kylskåp interiör
Medverkande: Flickr/Kathleen Franklin

Efter shoppingens slit har du bara en önskan: att lägga undan dem och vila lite. Att inte ta ur förpackningen från kylskåpet är dock utan tvekan ett av de mest beklagliga felen. Faktum är att kartong och plast är täckt med ibland patogena mikroorganismer. Förpackningarna har genomgått maskinbearbetning, transport, hantering i butik etc. Kort sagt, de är täckta med bakterier… som till slut koloniserar kylskåpet! Så, för att undvika kontaminering av din enhet, ta dessa några sekunder för att ta bort förpackningen mat innan du kyler den. Dessutom kommer det att hjälpa den kalla luften att cirkulera bättre.

Bra att veta : Detta är ännu viktigare för salladen än vad plast brukar göra att ruttna skapar kondens inuti. Ta bort plastfolien för att hålla den fräsch. Ersätts till exempel med en trasa fuktad med citronsaft eller vinäger!

Ett av de vanligaste misstagen: att sätta en maträtt som fortfarande är varm eller till och med ljummen i ditt kylskåp

gratängform glasugn
Krediter: Suppenkasper / Pixabay

Vi har alla hört talas om det, vilket inte hindrar oss från att göra misstaget ändå! Men varför är det så illa egentligen? Faktum är att en varm eller ljummen maträtt producerar kondens när den kommer i kontakt med den kalla luften i kylskåpet. Därför går det öka temperaturen på apparaten och påverka korrekt konservering av andra kylda livsmedel. Dessutom kan kondens leda till en avrinning som kan förorena maten dåligt eller inte packat. Kom ihåg i förbigående att om det är viktigt att förpacka maten väl för att skydda den, rekommenderas inte att förvara den med aluminiumfolie, eftersom den är mycket giftig!

Frysning av kött som legat flera dagar i kylen

frysa mat frysta brända köttkristaller
Medverkande: Flickr/Steven Depolo

Vi har alla gjort dessa misstag, och flera gånger: vi förvarar kött i kylskåpet, vi glömmer det lite och, pressade på bäst-före-datum, bestämmer vi oss till slut för att frysa det för att förlänga bevarandet. Det är dock inte bra att frysa kött efter tre eller fyra dagars kylning. Kom ihåg att detta är en färskvara. Det är dock bättre att konsumera det så snart som möjligt, för ju mer dagarna går, desto mer finns det en risk för bakterieutveckling. Denna typ av färskvara fryser direkt!

Tänker att två städningar om året räcker

rengöring av kylskåp för att förhindra matförgiftning
Krediter: iStock

Och fortfarande gör vissa inte ens dessa två städningar minimum ! Och om detta är ett av de allvarligaste felen beror det på att kylskåpet är det idealisk tillflyktsort för mögel och bakterier. Däremot måste man vara extra vaksam i en miljö som denna som välkomnar mat, speciellt om man förvarar mycket kött där. Och dessutom förhindrar regelbundet underhåll dålig lukt. Även om det är tråkigt, är det lämpligt att rengöra ditt kylskåp minst en gång i månaden för att hålla sig frisk. För att hjälpa dig kommer citronsaft, bakpulver blandat med vatten, vit vinäger eller eterisk citronolja att vara mycket användbart. Vissa är till och med en del av vårt lilla recept på mycket effektiv kylrengöring.

Väntar för länge innan du lägger maten i kylen

Krediter: iStock

Vi förstår: du måste låta skålen svalna för att undvika kondens i kylen. OK ! Var dock noga med att inte vänta för länge heller… ANSES rekommenderar överskrid inte två timmars väntan före kylning. Visserligen kan vissa rätter innehålla sporer av Clostridium perfringens efter tillagning som inte går utan att de gror och producerar gifter när de exponeras för rumstemperatur…

Stänger inte kylskåpsdörren ordentligt

kylskåp kylskåp
Krediter: iStock

Det kan låta logiskt och grundläggande, men ett boosterskott skadar aldrig. Som en påminnelse, oavsett energiklass på dina hushållsapparater, kan felaktig användning leda till hög energiförbrukning. Kylskåpet är givetvis inget undantag, speciellt som detta leder till en brist på konservering av mat. Att lämna luckan öppen främjar dessutom kondens i apparaten. Denna kondens kan dock rinna ut på dåligt förpackade livsmedel och förorena dem. Vi råder också tillundvik upprepad och långvarig öppning av enheten. För att undvika detta, håll en uppdaterad lista över allt som står på dörren. Bekvämt för att förbereda för shopping!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *