Djur: 5 tips för att befria ditt hem från dålig lukt

Även när de är väldigt rena får du ofta ta itu med en del dålig lukt i ditt inre när du har husdjur. Mellan hårstrån på hunden som infiltrerats överallt, kattens urinmärken på tygerna och gnagarnas strö, sätts verkligen vårt luktsinne på prov. Och det är aldrig särskilt trevligt att komma in i ett rum där “det luktar hund” och där obehagliga lukter är mycket starka. För att leva med dina husdjur utan luktbesvär, här är några tips för att sätta stopp för oönskade envisa lukter för gott.

Grundläggande åtgärder mot djurlukt

katthår på soffan
YouTube-inspelning av Solarri-kanalen

För att bekämpa ihållande dålig lukt är det ofta nödvändigt att passa på att städa upp din inredning. För att undvika olägenheter krävs enkla åtgärder som:
Ventilera dagligen, på sommaren och vintern. Således får den obehagliga dåliga lukten inte sätta sig, macerera och förvärras.
-Att dammsuga varje dag eller varannan dag i alla rum. Detta gör att hårstrån kan tas bort.
-Laver mer regelbundet i tvättmaskinen för plagg, kuddfodral, korgar, mattor, gosedjur, lakan och filtar (om ditt husdjur sover med dig)…
– Rengör ditt husdjurs tillhörigheter (leksaker, skålar, etc.)
Byt strö mer regelbundet för katter, kaniner och gnagare (råttor, hamstrar, möss etc.). Placera kattsand i ett mindre trafikerat rum (källare, toalett, etc.)

Några hygiengester som förändrar allt

blöt hund
Krediter: iStock

Det är alltid bäst att fråga din veterinär om tips för husdjurshygien. Det är faktiskt inte fråga om honom tillfoga för många bad eller missa ett hälsoproblem som kan vara orsaken till vissa lukter hos djur! Han kanske också kan rekommendera torrschampo för att fräscha upp pälsen på dina katter och hundar om det behövs. Kom också ihåg att torka din blöta hund ordentligt efter en promenad i regnet. Dessutom blotta faktum borsta ditt husdjur dagligen kan ta bort dött hår som annars skulle lägga sig överallt och lämna en lukt. Gör det helst utomhus för att begränsa inträdet av illaluktande hårstrån i ditt inre.

Ha alltid bakpulver hemma

bakpulver dålig lukt kudde djur
Videoinspelning från Martha Stewarts YouTube-kanal

Denna naturprodukt för alla ändamål är bra på många sätt när du har husdjur, särskilt luktproblem. Detta pulver tillåter faktisktabsorberar och neutraliserar lukter mycket effektivt. Det är därför ett måste för att deodorisera små urinolyckor. Det är också en produkt att behöva ta bort dålig lukt på soffan, fåtöljen, kattlådan, korgen, kuddarna, mattan… Strö bara generöst, låt verka i några timmar och dammsuga med sin dammsugare. Äntligen kan du även använda den för att rengöra och skina skålarna!

Städa ditt hus med rätt produkter

vit vinäger effektiv rengöringsprodukt
Krediter: iStock

Mot urinlukt rekommenderas inte att använda blekmedel, som lockar katter och uppmuntrar dem att göra om sina affärer på samma plats. Hej risken för återfall! Dessutom är andra produkter mer lämpade för rengöring av urin. Detta är fallet med kolsyrat vatten, väteperoxid och vit vinäger för en effekt rengöringsmedel och luktborttagningsmedel i ett. Den senare kan även användas på alla ytor (möbler etc.) för att eliminera lukter direkt.

Använd dofter av eteriska oljor (men var försiktig med dina husdjur)

diffusionsdiffusor eteriska oljor
Krediter: Flickr/Yourbestdigs

Eterisk olja av lavendel, eukalyptus, citron… Några droppar eterisk olja kan ge en behaglig doft till ett interiör. Vi kan därför använda i sändningar använda en diffusor för att fräscha upp luften i ett rum utöver ett bra hushåll. Du kan också sätta in några droppar på dammsugarpåsen (eller direkt på dess filter) för en påselös enhet.

Var dock försiktig med att respektera vissa säkerhetsåtgärder. Faktum är att eteriska oljor är mycket giftigt för katter som aldrig får komma i kontakt med dessa produkter. Vissa kan också vara det farligt i diffusion för hundar (tea tree, kryddnejlika, rölleka, pennyroyal, salta, vanlig renfana…). Pepparmyntslukter är också ofta besvärande för djur. Återigen, fråga din veterinär om råd!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *