Här är 7 ofelbara hemligheter för framgångsrik majonnäs

Alla har sitt eget recept på majonnäs som kan åtfölja skaldjur och räkor, sparris, pommes frites, sallader… Och det finns lika många små tips och tricks som det finns kockar för att förbättra konsistensen på samma sås! Mellan de som åker dit med en tesked, gaffel, visp, elmixer eller stavmixer och de som doserar det tunna skvettet av solrosolja eller rapsolja till närmaste ml för att införliva det lite i taget, hemligheterna till att göra en läcker majonnäs sås är legio. Trots alla ansträngningar för att montera majonnäsen, slutar den ibland oundvikligen med att den faller, eller till och med vänder. Här är några mormors hemligheter för en hemlagad majonnäs som du inte får missa.

1) Gör en expressmajonnäs i en burk

Har du ett obotligt sug efter en tonfiskmacka, men vill inte lägga timmar på att emulgera såsen? Koka vän, ta med alla dina ingredienser och en smal 500 ml burk med bred mun av Mason-typ. Tillsätt dina ingredienser, sätt på stavmixern och på 30 sekunder har du din sås ! Bristen på utrymme i behållaren kommer verkligen att hjälpa såsen att stelna snabbare!

2) För att göra majonnäs, arbeta med ingredienser i rumstemperatur

När ingredienserna är kalla är emulsionen mindre lätt att uppnå. Dessutom, om du använder senap (om du lägger någon), citronsaft eller om du förvarar dina ägg i kylen, måste du ta ut dem innan så att de är i rumstemperatur. Som i snöägg, ägg som är svårare att arbeta med när de är färska. När alla ingredienser är vid samma temperatur, blir det lättare att blanda dem. Vill du göra en lätt majonnäs baserad på keso eller naturell yoghurt, tänk på det också!

majonnäs
Krediter: PxHere

Tänk också på att temperaturen i rummet har en inverkan på dina chanser att lyckas. Om det är för varmt kan du ha problem med att vispa din majonnäs!

3) Gör kryddningen vid rätt tidpunkt

Vi brukar krydda med salt och peppar i sista stund. Ändå, om det är en bra idé för paprikan, är det bättre att undvika det för sin sidekick. Det är faktiskt bättre att lägga till en nypa salt i början av beredningen, direkt på äggulan. Detta kommer att hjälpa de olika texturerna att blandas snabbare och mer effektivt.

4) Lossa majonnäsen för bättre framgång

Så fort majonnäsen blir väldigt fast måste den lossas med en skvätt vätska. Detta förhindrar faktiskt att den snurrar. Citronsaft är en klassiker här, speciellt eftersom det fungerar som en konserveringsmedel och smakförstärkare. Annars, använd gärna bara vatten eller buljong. Vatten gör hemmagjord majonnäs mjukare. Dessutom tillåter detta emulgera bättre oljan !

5) Ett litet knep för den som gillar att lägga till senap

senapsmajonnäs
Krediter: iStock

Det traditionella receptet innehåller inte det, men det ger en fin fyllig och kryddig smak till såsen. Om du gillar att lägga senap i din majonnäs, här är ett säkert knep för att göra det till en succé! Innan du blandar in övriga ingredienser, blanda äggula och senap tillsammans. Låt det sedan sitta i en minut eller två. Detta kommer att hjälpa den att höja sig lättare, eftersom senapen börjar koka ägget något. Du kommer att se: emulsionen blir mer stabil och stelnar snabbare.

6) Mormors ovanliga knep för lyckad majonnäs

Potatisen är ett av förfädernas knep som kan rädda en majonnäs. Mycket ofta skalade våra förfäder en liten, rå och kall) och stack den med en gaffel. De monterade sedan ihop allt för hand med förvirrande lätthet. Faktiskt vattnet i potatisen kommer att göra det möjligt att accelerera emulsionen.

7) Hur kompenserar man för majonnäs?

äggula senap majonnäs
Krediter: iStock

Ibland kan det räcka med att tillsätta några droppar vatten till den misslyckade majonnäsen. Det går även bra att blanda en liten mängd misslyckad majonnäs med senap och/eller en äggula i en ren skål. Tillsätt sedan den misslyckade majonnäsen lite i taget.

Och hur ska man behålla det?

Den ska konsumeras väldigt snabbt, eftersom den snabbt tappar sin fräschör. Det idealiska är att äta det inom två dagar, men du kan gå upp till en vecka genom att täcka det med matfilm innan du sätter det i kylen. Filmen borde vara läggs direkt på såsen för att förhindra att den kommer i kontakt med luften och roterar för snabbt.

God smak!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *