Hur tar man bort en rödvinsfläck? De 5 tipsen att veta!

Din fest eller middag gick fel och nu undrar du hur man rengör en rödvinsfläck från kläder eller en duk? Det är sant att precis som blodfläcken kan det vara en mardröm att ta bort. Det är därför nödvändigt att applicera rätt fläckborttagningsmedel och göra rätt gester för att undvika att hamna i en ful gloria eller permanent skada mattan. Upptäck hur du tar bort dessa envisa fläckar mycket effektivt på en ny fläck eller till och med efter en misslyckad första maskintvätt.

1) Landet Sommières mot en färsk vinfläck

Landet Sommières har absorberande egenskaper. Den kan också användas på en fortfarande färsk fläck samt på en fortfarande fuktig trasa efter tvätt. Strö bara en rejäl mängd för att bli av med fläcken. Låt verka på dina textilier i ungefär en timme och tvätta sedan i tvättmaskinen. Du kan också gör det här tricket med mjöl. Absorptionen blir dock inte lika stark.

spilld glas rödvinsfläck
Kredit: Pixabay

2) Testa de fläckborttagningsmedel du har hemma

Om tyget är okej kan du prova en blandning av vatten och blekmedel. Men alternativ mer hälsosamt och naturligt kommer att fungera som utmärkta fläckborttagningsmedel. Detta är fallet med 70 eller 90° alkohol, hushållsprit, tvålvatten (diskmedel, oxgalltvål, svart tvål eller Marseille-tvål, perfekt för ömtåliga tyger), citronsaft eller läskkristaller. För att göra detta, skölj det färgade området med vatten och applicera sedan några droppar av det valda rengöringsmedlet. Gnid försiktigt och upprepa vid behov. Du kan också där tillsätt lite bakpulver om du har något för att förbättra förmågan att ta bort fläckar eller använd vit vinäger utspädd i vatten med några droppar glycerin. Denna sista blandning är också mycket effektiv på kaffefläckar!

3) Mjölk som för bläckfläckar

Mjölk är ett välkänt mormorsknep för att få bort en bläckfläck. Men varm eller kall mjölk i förväg kan också ta bort portvinsfläckar. För att göra detta, låt fläcken dra i varm mjölk i några timmar. Skölj sedan med vatten och tvätta i tvättmaskin.

bordsduk rödvinsfläck
Krediter: iStock

4) Ovanliga tekniker för att motverka rödvinsfläckar

Enligt vissa är den bästa tekniken för att ta bort en rödvinsfläck…använd vitt vin med en trasa indränkt i denna vätska. Om du har en öppen flaska är detta ett bra sätt att ta bort utspillt rött vin. Du kan göra samma sak med vodka låt verka i några minuter. Annars, gå till badrummet för att ta tag i raklöddern (och inte gelen som inte fungerar). Applicera helt enkelt direkt på fläcken och gnugga för att blötlägga den väl. Låt sedan verka i 15 minuter innan du tvättar i tvättmaskinen.

5) Gör aldrig på en vinfläck

Börja alltid med att suga upp så mycket vätska som möjligt med en pappershandduk. Dessutom är det bättre att dutta istället för att gnugga för att inte sprida fläcken. Och framför allt, använd inte aldrig varmt vatten på den med risk för att fläcken fastnar. Eh ja! det fungerar som blodfläckar. Här riskerar vinets tanniner att bli inbäddade i tyget. Så använd alltid kallt vatten för att rengöra med rent vatten. Och försök även göra en kall maskintvätt om möjligt, alltid för att undvika detta problem. Så länge fläcken är kvar, förbjuda användningen av torktumlaren eller hårtorken. Undvik dessutom salt som också har effekten att fixera färgerna på tygerna.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *