Kost och migrän: Här är utlösande eller förebyggande livsmedel

Miljöfaktorer, stress, sömnbrist, till och med sömnlöshet, fysisk ansträngning, lukt, ljus… Migrän har många utlösande faktorer som kan öka frekvensen av intensiva migränattacker. För att undvika en migränattack och tillhörande obehagliga symtom (pulserande smärta på ena sidan av huvudet, smärtsamma synstörningar, illamående och kräkningar, stickningar, sveda, yrsel etc.) är det därför viktigt att veta hur man identifierar dessa faktorer. Detta kan verkligen göra det möjligt att undvika att ta till en medicinsk behandling mot migrän och att alltid behöva ha antiinflammatoriska och smärtstillande medel på sig själv (paracetamol, ibuprofen etc.). Men vissa livsmedel är kända för att utlösa eller lugna migrän. Här är de som kan förebygga och minska symtom och rymma svåra attacker!

En koppling mellan mat och intensiv migrän?

pussel kök huvudvärk migrän mat
Krediter: iStock

Du kanske redan är bekant med glasshuvudvärken som uppstår av att äta glass! Kopplingen mellan kost och migrän kan dock vara mer lömsk. I själva verket, 15 % av den franska befolkningen lider av migrän. Bland alla dessa personer uppskattas att endast 10 % personer som lider av det skulle vara känsliga för matfaktorn. Det räcker inte, men man bör också komma ihåg att detta ämne förblir högt kontroversiell inom forskarvärlden och att mekanismerna kopplade till uppkomsten av migrän behåller en viss mystik. Till exempel är reaktionen på maten inte nödvändigtvis omedelbar beroende på person.

Om du lider av denna patologi och du tvivlar på ett möjligt samband mellan mat och din migrän, råder vi dig att föra matdagbok. Lista vad du äter och eventuella associerade symtom för att hjälpa till att identifiera den skyldige maten.

Livsmedel som främjar smärtsam migrän

äta mörk choklad
Krediter: iStock

De uttorkning såsom fasta eller hunger kan öka förekomsten av migrän. När det gäller kost, måltider som innehåller för mycket fett eller kött ses också ofta som triggers. Alkohol är det enda livsmedel som det råder konsensus om för de flesta migränpatienter. Medan vitt vin i allmänhet tolereras väl, är rött vin och öl välkända triggers. Aspartamläskedrycker är också kända för att påverka humöret och orsaka huvudvärk. Men dessa livsmedel kan också orsaka huvudvärk:

– Mat rik på gluten vid intolerans
choklad
-Ost, särskilt lagrade ostar
-Rökt fisk och saltat kött (särskilt charkuterier och korvar som innehåller nitrit)
-Tomater, sura frukter (citron, apelsin, etc.) eller färsk frukt som innehåller föreningar som ansvarar för frisättningen av histamin (banan, hallon, apelsin, vindruvor eller till och med plommon)
– Fermenterad mat (surkål, kefir, surdegsbröd, etc.)
Glutamat av natrium (smakförstärkare) i konserver, frysta rätter och asiatiska rätter (sojasås, etc.)
– Torkad frukt som valnötter eller hasselnötter vars antistresskomponenter kan ha biverkningar som kan orsaka huvudvärk

Mat för att förhindra migrän

hälsosam mat frukt grönsaker ohälsosamma fetter hälsosamma fetter
Krediter: iStock

Tyvärr finns det inget sådant som en “migrändiet” i sig. Vissa riktlinjer kan dock ha en inverkan på förekomsten av anfall. Det är särskilt tillrådligt att följa en hälsosam och balanserad kost och att övervaka din viktkurva för att undvika övervikt. Dessutom konsumtion av färska och hemgjorda produkter minska risken att utsättas för konserveringsmedel, konstgjorda smakämnen eller jästsvampar som kan främja migrän. Association of Migraine Disorders råder migränpatienter att konsumera:

Flera små måltider om dagen snarare än tre stora måltider för att upprätthålla stabila blodsockernivåer och begränsa hungerkval
En stor mängd färsk frukt och grönsaker (morot, blomkål, zucchini etc.) och hemgjord salladsdressing (olja, vit vinäger etc.) på salladen
– Frön (pumpa, sesam, solros)
-Kött i uppmätta mängder (lamm, färskt nötkött, kalkon, fisk, kyckling, fläsk eller kalvkött)

Kaffe: bra eller dålig idé?

ren kaffemaskin
Krediter: PxFuel

Starkt kaffe är ofta rekommenderas för att minska migrän. Ibland är det lämpligt att tillsätta salt och citronsaft för mer effektivitet. Dessutom innehåller många receptfria migränmediciner koffein. Ändå väcker dessa metoder för att lindra migrän frågor. Faktum är att koffeinet i kaffe, te och läsk torkar ut. Men den uttorkning främjar migrän ! Överskott av kaffe eller tvärtom dess plötsliga minskning kan också orsaka huvudvärk. På grund av detta kan det diskuteras om koffein faktiskt är bra för att minska migränsymtom. Om du konsumerar koffein regelbundet, håll dig till 100 mg eller till och med 200 mg maximalt per dag för storkonsumenter.

I slutändan kan livsmedel spela en roll för att förebygga, lindra eller utlösa migrän, även om deras roll ofta är varierande och ogenomskinlig. Det är här det kan vara användbart att konsultera en läkare, neurolog och/eller nutritionist för fullständigt stöd.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *