Matsmältning: 12 svåra och långa livsmedel att smälta bra

Vår kost kan vara orsaken till många matsmältningsproblem och magsmärtor. Mellan illamående, halsbränna, uppblåsthet, tyngd, förstoppning eller tvärtom diarré, kan efterdyningarna av en tung måltid ibland vara mödosam. När du vill ha bra matsmältning bör du ta hand om din tarmflora och hålla dig borta från vissa livsmedel som är långa och svårsmälta väl. Detta är ännu viktigare på natten när matsmältningen kan hindra oss från att somna. Och dagligen hjälper det till att förebygga buksmärtor och att planera matsmältningstiden mer lugnt. Dessutom saktar dålig matsmältning ner ämnesomsättningen och underlättar fettlagringen. För att smälta väl, var uppmärksam på följande livsmedel.

1) Crudités, livsmedel som är välkända för att vara svårsmälta

rå grönsakssallad
Kredit: Pixabay/Pastel1000

Förbrukade i kvantitet är råa grönsaker matsmältningens fiender. Deras konsumtion av rå gör faktiskt smältningen av deras fibrer svårare än när de tillagas. Detta förklarar varför vi kan har en svullen mage efter en aperitif baserad på råa grönsaker. Det gäller även rå paprika. För att underlätta matsmältningen, konsumera denna typ av mat tillagad för att smälta dem väl och ta bort skalet från paprika och tomater. Den sistnämnda innehåller mycket fibrer som är svåra för kroppen att tillgodogöra sig.

2) Stekning

steka munkar olja rök luktar en
Krediter: iStock

Pommes frites får inte en bra press. Skadliga för humöret och uttorkande på sommaren, eftersom de är mycket salta, de är också bland de svårsmälta livsmedel. Oavsett om vi pratar om nuggets, pommes frites, stekt kyckling eller fisk eller vårrullar är det bättre att begränsa deras konsumtion. Det är verkligen den här typen av mat Väldigt fet. Därför kan assimileringen av alla dessa fetter vara mycket svår för kroppen och arbetet med matsmältningen är svårt. Förtärt på kvällen kan stekning till och med orsaka sömnstörningar.

3) Bröd

mjukt bröd
Krediter: Pickpik

Kan du inte tänka dig en måltid utan bröd? Och ändå är det ett livsmedel som orsakar gasbildning! Detta är särskilt fallet för den vita baguetten. I själva verket innehåller den lite fiber, vilket begränsar mättnadskänslan. På grund av detta deltar den inte heller i balansen av tarmmikrobiotan och regleringen av transitering. Det är hon därför inte inte särskilt lättsmält. Frukostbriochen som industribröden rekommenderas inte heller för sköra magar. Faktum är att ultrabearbetade livsmedel av denna typ är svårsmälta, eftersom de är det rik på tillsatser. Dessutom är de mjuka, vilket innebär lite tuggning och därför dålig matsmältningallt åtföljt av en högt glykemiskt index. Ännu värre är det för croque-monsieuren som kombinerar bröd, fet smält ost och charkuterier.

4) Läsk

kolsyrat vatten
Krediter: Flickr/MaxAuray

Oavsett om det är kolsyrat vatten eller läsk, se upp vid måltiderna! DE gaz de innehåller får väggarna i din tarm att svälla. Genom att göra det främjar det smärtsam uppblåsthet och en svullen mage!

5) Lök

lök
Krediter: Färg / Pixabay

Vi ger dem alla fördelar, men ibland glömmer vi bort att de inte alltid rimmar på matsmältningskomfort! Som kål, nötter och oljeväxter, löken är också mycket svårsmält. Det är faktiskt ett livsmedel som sägs fermenterbar. Som ett resultat förblir en del av dess fibrer blockerade i magen, vilket orsakar jäsning. Detta kan störa tarmrörelsen och leda till gaser och halsbränna.

6) Chark och rött kött

kött fikon söt salt
Krediter: Wallpaperflare

Det finns redan proteiner längre att smälta än grönsaker. Detta är en av anledningarna till att dessa livsmedel inte bör missbrukas om du vill smälta väl. Rött kött kräver också en tung tuggansträngning, vilket kan orsaka en ansamling av tarmgas och därför främja obehaglig flatulens. För chark är det en annan historia. Denna mat kommer verkligen främja jäsning i tjocktarmen, vilket också är en källa till matsmältningsbesvär. Om du inte är redo att ge upp kallskuret, välj avfettad skinka och föredrar vitt kött i rimliga mängder samt färsk fisk.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *