Potatis: 10 misstag att aldrig göra igen när du lagar dem

Potatismos, pommes frites, gratängskivor… potatisen är uppfunnen och återuppfunnen i många läckra former. Från vinterraclette till bantande kall potatissallad på sommaren, den kompletterar alla våra kulinariska önskningar. Anledningen kan vara att, förutom dess ekonomiska kostnad och mångsidighet, ofta betraktas som en barnlek att laga mat. Men verkligheten är att många av de misstag vi alla gör kan frustrera våra ansträngningar att göra en bra potatisrätt. För att undvika misslyckanden, här är några misstag att undvika att göra med din potatis.

Misstag #1: Att inte bry sig om olika sorters potatis

Varianterna är så många att de erbjuder många receptmöjligheter. Att välja rätt kommer att göra ditt recept mer framgångsrikt.. För pommes frites, omöjligt att missa Bintje. Agria och Rate kommer att vara utmärkt också. För ångkokning, gynna Charlotte eller Roseval och andra sorter med fast kött. Grenaille och Samba är ugnsreceptens allierade. Sugen på en mos med en hint av muskotnöt eller en herdepaj? Testa i det här fallet Russets eller Yukon Gold och undvik den röda potatisen! Om du går vilse, fråga din primör om råd eller läs förpackningen noggrant.

Misstag #2: Tillagning av grodd och fläckad potatis

grodd potatis
Krediter: terimakasih0 / Pixabay

Det här är ett av de värsta misstagen du kan göra med din potatis! När en potatis börjar gro eller visar gröna fläckar finns det solanin. Men vid höga doser, detta kemiskt ämne kan vara skadligt för kroppen och orsak matförgiftning. För att begränsa riskerna, kom ihåg att hålla din potatis borta från ljus på en sval plats. Om det är för sent, kom ihåg att skära bort de fläckiga eller grodda delarna. Ändå, om du lätt har matsmältningsbesvär och en ömtålig mage, det säkraste är ändå att inte konsumera dem. Du kan sedan lägga dem i komposten eller i marken i grönsaksträdgården för att odla andra. Annars kan de användas för underhåll av huset!

Misstag #3: Försummar att skölja

Även om du skalar dem och de är ekologiska ska potatisen sköljas. De är verkligen bland de mest bearbetade livsmedel (kemiska gödningsmedel, bekämpningsmedel, etc.). Sköljning tillåtereliminera en stor del av de fytosanitära produkterna. Det låter dig också ta bort jordrester vem är där. För ekologisk potatis kan vi undvika att skala den för att bevara klorogensyran (antioxidanten) som finns i skalet.

Misstag #4: Koka dem i varmt eller kokande vatten

Detta är ett av de vanligaste matlagningsmisstagen med potatis. Om du kokar dem i kokande vatten kommer utsidan att koka mycket snabbt medan insidan förblir hård och rå. Kort sagt matlagning kommer inte att vara jämn. Dessutom köttet risk för sönderfall och mindre hållning. För att koka dem jämnt är det bättre att lägga dem i kallt vatten och koka upp. Efter det, räkna ytterligare 10 till 20 minuter av tillagning beroende på deras storlek. Och för en puré, föredrar tillsätt salt i slutet av tillagningen för optimal smaksättning i saltvatten.

Misstag #5: Skala rå potatis

Videoklipp från DaveHaxs YouTube-kanal

Av alla dessa små misstag med potatis är detta ett av de mest beklagliga. Det är det verkligen snabbare att skala en kokt potatis än en rå. Och när du har ett kilo att skala är dessa få minuter sparade mycket värdefulla! När den är kokt och något svalnat lossnar skinnet av sig självt. För ännu lättare skalning, skär ett snitt längs potatisen, i mitten, med knivspetsen. Du behöver bara ta av håret efter matlagning!

Misstag #6: Pricka potatisen hela tiden för att se om den är klar

Genom att göra detta för ofta gör du köttet vattnigt och mjöligt och låter det ruttna i vattnet. Om du respekterar de rekommenderade tillagningstiderna riskerar du inga obehagliga överraskningar. Innan 10 minuters tillagning, koktid för en liten potatis, så du behöver inte dra kniven. Räkna 15 minuter minst för en genomsnittlig storlek och 20 för en stor storlek. Om testet med knivspetsen efter denna tid inte är avgörande är det fortfarande inte bra, förläng tillagningstiden med 5 minuter så blir det bra!

Misstag #7: Dränka dem i för mycket vatten

kokande potatisvatten
Kredit: Pixabay/Hans

Tillagning i för mycket vatten i en panna eller i mikrovågsugn framkallar en förlust av de näringsmässiga egenskaperna hos potatisen. Det är därför bättre att gynna ångkokning eller tillagning i lite vatten för att begränsa förlusten av näringsämnen. När det gäller ekologisk potatis kan du också lämna skalet på för att behålla näringsämnena i köttet.

Misstag nr 8: Blanda potatismos

Visserligen är det en snabb process att blanda moset. Ändå kommer det att ta fram all sin stärkelse. Därför din moset blir degigt och trögflytande och därför mycket obehaglig i munnen. För att slippa ha en mäsk som fastnar är det bästa ändå grönsakskvarnen som tillåter en ännu lättare konsistens än den klassiska potatispressen. Och med en sil är det ännu bättre! För att lägga till smak är det sedan upp till dig: en klick smör eller färsk grädde, en hint av kryddor eller örter (rosmarin, timjan, curry, peppar, persilja, etc.), nypor ost (gruyère, parmesan, getost … ), etc. Det är upp till dig att se vilka ingredienser du ska lägga till en läcker puré.

Bra att veta: kom också ihåg att välja en lämplig sort för att göra en mos! Här brukar vi föredra potatis med mjöl, eftersom den är lätt att mosa. Du kan till exempel använda Bintje, Manon eller Marabel.

Misstag #9: Att glömma att blötlägga potatis innan du lagar mat

potatisvatten
Medverkande: Pixabay/Doctorculebra

Detta steg är inte nödvändigt för ångkokning. Det är dock avgörande för annan läcker matlagning! Detta gör det faktiskt möjligt att ta bort en del av stärkelsen som potatisen innehåller. Den går såhär förhindra att de fastnar. Blötläggning i isvatten följt av noggrann avtorkning med en ren trasa säkerställer också pommes frites och stekt potatis. väldigt krispiga. Dina små guldpotatisar kommer att vara att dö för!

Misstag #10: Kasta bort kokvattnet

Vi har berättat om det gång på gång, och vi säger det igen! Potatis kokvatten är rik på stärkelse. Oavsett om det är för att rengöra plattorna eller för att rensa ogräs i trädgården, sätter den därför sina utmärkta egenskaper i funktion. Som farmor brukade säga (eller kanske det var Lavoisier… vi vet inte längre): ” Ingenting går förlorat, ingenting skapas, allt förvandlas »!

Det sista ordet…

Även om potatis ibland demoniseras så innehåller den många bra näringsämnen (B-vitaminer, kalium, antioxidanter, fibrer, mangan etc.) och liksom annan stärkelsehaltig mat är den rik på komplexa kolhydrater och är väldigt mättande över tid. Och naturligtvis gör potatis dig inte fet, om du inte äter den för ofta i stekning. Men som med ägg, som också ibland är dåligt tillagade, kan vissa kulinariska misstag förneka fördelarna med potatis för din hälsa. Vi hoppas därför att våra förklaringar av dessa dåliga vanor att förvisa när du förbereder pommes frites, gratänger dauphinois, chips eller till och med pannsteg har hjälpt dig och kommer att ge dina recept ett lyft!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *