Så här bekämpar du trips effektivt!

Även kallad “stormdjur” eller “augustdjur”, trips är små (1 till 2 mm) bitande insekter. De känns ändå igen på sina långa fjäderliknande, icke-membranösa vingar. Det är därför omöjligt att förväxla dem med mjöllöss eller skadliga bladlöss! Icke desto mindre, liksom den senare, är tripsen mycket svår att få bort från plantagerna när den väl har etablerat sig där. Det kan då göra betydande estetisk skada och försvaga dina växter. Och av goda skäl: de gömmer sig på undersidan av bladen för att livnära sig på sin sav. Trädgårdsmästare måste därför vara vaksamma och agera snabbt för att hejda spridningen av denna insekt och dess larver. Så här uppnår du biologisk kontroll av dessa oönskade skadedjur utan kemikaliebaserade insekticider.

Vem har vi att göra med?

trips
Krediter: Wikimedia Commons/Daiju Azuma

Dessa insekter tillhör familjen Thysanoptera, som består av cirka 3000 arter av trips. Däremot hör västblommigtripsen (Frankliniella occidentalis) till de mest kända. Mycket produktiv, denna smala insekt är mycket vanligt i växthus, uterum och krukväxter. Den finns dock även utomhus när miljön är varm och luftfuktigheten låg. I allmänhet exploderar befolkningar från maj till september. Svårt att urskilja med blotta ögat, du måste lita på de silverfärgade fläckarna de lämnar på växterna eller ta med dig ett bra förstoringsglas för att identifiera dem under bladen på angripna växter.

Vilka är riskerna för växter i händelse av en tripsinvasion?

skadade bladtrips
Krediter: iStock

De tömmer innehållet i växtceller efter att ha genomborrat växtvävnaderna. På så sätt frigör bettet giftig saliv. Detta ger då upphov till gråaktiga fläckar och fula missfärgningar. Bladen börjar vissna och de unga skotten blir deformerade, vilket kan leda till dålig tillväxt, även nekros. Blommorna genomgår deformationer på kronbladsnivån. Oftast dör inte växten. Däremot blir hon mer benägna att drabbas av sjukdomar kryptogamisk och viral (garvad tomat, etc.). Det kan också minska skördarna.

De växter som de här små bestarna riktar sig mest mot:

Dessa djur uppskattar växthusgrödor och inomhusväxter. Vissa odlingar är dock mer känsliga för det!
-Trädgårdsgrönsaker: broccoli, kål, gurkor, bönor, kålrot, lök, purjolök, rädisor, tomater och rädisor.
-Frukt: jordgubbar och hallon
-Växter: azaleor, begonia, krysantemum, orkidéer, rosor
-Fruktträd, olivträd och buskar i prydnadsträdgården.

Förebyggande mot angrepp av trips

trips på ett löv
Medverkande: Flickr/Scot Nelson

-Anta växtföljd för att bryta reproduktionscykeln för denna art.
-Begränsa spridningen genom att upprätthålla en fuktig och luftig atmosfär. Spraya vatten på växterna. Om växten inte är alltför rädd för svampsjukdomar, spraya även undersidan av dess blad med vatten. Dessutom kan du spraya dessa skadedjur med en stark vattenstråle från en trädgårdsslang eller i duschen för att få bort dessa små fytofaga insekter.
-Växt vitlök, klöver eller linväxter vid foten av växterna föredrar de för en skyddande avstötande effekt.

Och vilken behandling när trips installeras?

trips under ett löv
Medverkande: Flickr/Maximilian Paradiz

-Plats blå klibbiga fällor, om möjligt i samband med feromoner. Trips lockas till denna färg och du är mindre benägen att av misstag fånga nyttiga insekter i trädgården med dessa fällor.
-Bjud in hjälpinsekter som är deras naturliga rovdjur : kvalster (Amblyseius cucumeris), krysope (Chrysopa carnea), nematoder, pinmaskar…
-Använda en vitlöksavkok genom att blötlägga två vitlöksklyftor i en liter vatten i 24 timmar. Tillsätt sedan en matsked diskmedel eller bättre, svart tvål och rapsolja. Spraya sedan de angripna delarna. Upprepa var 5:e dag i en månad.
-Du kan också späda helt enkelt 4 till 5 matskedar svart tvål i en liter vatten.
-Strö kiselgur eller späd söt apelsin eterisk olja för att spraya på de attackerade växterna.
-Efter behandlingen, utför a plantera om dina växter i en ren kruka med ny, frisk krukjord.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *