Skaldjur: 7 misstag som kan orsaka matförgiftning

Många fransmän tillbringar sin sommarsemester vid havet. Förutom att simma och sola, är det också en möjlighet att njuta av de färska skaldjuren som fiskarna tar med sig. Men se upp: vissa misstag när du konsumerar skaldjursplattorna kan helt enkelt förstöra din semester. Precis som rått kött eller fisk kan musslor, ostron, hjärtmusslor och andra musslor bära på patogena bakterier (listeria, salmonella, etc.). För att undvika att drabbas av diarré, neurotoxisk, amnesisk eller förlamande matförgiftning och för att unna dina gäster provsmakning av dessa färska produkter, var uppmärksam på dessa få punkter.

Varför behöver du vara särskilt försiktig?

För att livnära sig på dinoflagellater och plankton måste skaldjur filtrera havsvatten skicka det in i sitt skal. Men mellan mikroplast och avloppsvatten i floder och hav, skaldjur är fulla av bakterier. Vissa av dem är invasiva (salmonella, listeria, etc.) och koloniserar matsmältningskanalen. De orsakar då diarré, illamående och kräkningar, huvudvärk eller feber. Äts rå eller dåligt tillagadbakterierna hos vissa blötdjur kan därför snabbt göra oss sjuka, till och med förgifta oss. Hos ömtåliga personer (gravida kvinnor, barn, äldre eller immunförsvagade personer) kan yttringarna vara allvarligare: snabb uttorkning etc. Det finns också risker för sepsis om bakterierna kommer in i blodet, stafylokock ellerhepatit A.

skaldjur skaldjur skaldjur
Kredit: Pixabay/Soscs

Vissa marina organismer som dinoflagellater kan också producera neurotoxiner och kommer då att ätas av skaldjuren vi äter. Dock dessa gifter motstår matlagning. Även om de neurotoxiska patologierna kopplade till detta är fler sällsynta än matsmältningspatologier som diarré matförgiftning, är de ändå mycket allvarliga och är vanligare när man reser utomlands. Det finns då risk för stickningar i munnen, muskelsvaghet och till och med förlamning. Och av goda skäl: dessa toxiner direkt attackera våra nervfibrer !

För att undvika dessa symtom, här är felen
inte med skaldjur att göra!

Misstag 1: Äta skaldjur om skalet är öppet

Före matlagning är ett stängt skal ett tecken på friskhet. Om skalet sluter sig vid beröring är detta ytterligare ett tecken på att blötdjuret är färskt, eftersom det betyder att det fortfarande lever. Det sista, vid rengöring, kasta bort de som flyter på ytan av vattenbassängen. Det är inget gott tecken…

Misstag 2: Förvara dina blötdjur dåligt

Felaktig förvaring av skaldjur är ett av de värsta misstagen. För att undvika risker, förvara dem på nedre hyllan i ditt kylskåp. Pilgrimsmusslor och skaldjur ska ätas samma dag. Räkna två dagar för skaldjur. När de är kokta håller de sig i en dag, denna gång på översta våningen i kylen.

Misstag 3: Hoppa över sköljsteget för musslor

skaldjursmusslor
Kredit: Pikist

Att äta musslor är värt det! Det är därför nödvändigt att ta sig tid att sortera och rengöra dem innan du kan smaka på dem. Ta sedan bort byssus (filament) med knivspetsen. Förbered sedan en behållare med färskvatten för att blötlägga dem i 20 minuter. Använd en hålslev, samla upp dem, skölj dem i en annan behållare och borsta sedan skalet. Tänk också på att göra en bra sköljning för de flesta skaldjur.

Misstag 4: Att inte respektera skaldjurssäsonger

Det är som frukt och grönsaker: äts under lågsäsong är de inte längre lika läckra eller hälsosamma. För maximal fräschör är den därför bättre vara medveten om deras säsongsvariationer vilket beror på artens reproduktionscykler. För ostron blir det helst från november till mars. Däremot är hummer, kräftor och andra kräftor mycket närvarande i stånden sommartid.

Misstag 5: Konsumera dem när du är långt från kusten

En skaldjur som har rest mycket innan den hamnat på din tallrik kommer att ha tillbringat lång tid i kylbilar, svalt milen och förlorat sin första fräschör och goda smak i processen. För mer smak och säkerhet är det idealiska att konsumera skaldjur nära deras fiskeplatser !

Misstag 6: Blir för tidigt för att öppna ostron

öppna ostron
Krediter: Piqsels

Visserligen sparar det lite tid. Ändå är det bättre att konsumera dem i 30 minuter efter öppning ! Du kommer att ha förstått: det är lämpligt att öppna dem när du går eller strax före måltiden.

Misstag 7: Njut av skaldjur när du har högre risk

Det som gäller för rått kött eller rå fisk går också för skaldjur! Immunförsvagade patienter, små barn, äldre och gravida kvinnor är alla sköra människor som inte skulle stödja konsumtionen av patogena bakterier. De är mer benägna att utveckla komplikationer i händelse av matförgiftning.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *