Trädgård och grönsaksträdgård: 6 tips för att reparera sommarskador

Sommaren närmar sig långsamt sitt slut, inte utan svårigheter för våra trädgårdar och grönsaksträdgårdar som har drabbats enormt av vädrets nycker (torka och värmebölja, stormar, våldsamma vindar etc.). Mycket ofta, med semestern, finner trädgårdsmästaren också att han försummar underhållet av grönområden. Som ett resultat, mellan den brända gräsmattan som en gammal dörrmatta, de andfådda blommorna och frukterna och grönsakerna som har gått in i depression på grund av den “vackra årstiden”, skulle vi nästan glömma att vi fortfarande har några långa veckors skörd innan vintern (att förberedas noggrant också, förresten). För att avsluta säsongen med stil och välkomna följande med vitalitet, här är några tips för att reparera skadorna som orsakats av sommaren i en trädgård och en grönsaksplats.

1) Se till att rensa ogräs i trädgården

ogräsmedel
Krediter: iStock

Om dina växter har lidit av solen och torkan har ogräset inte blivit imponerat! Ogräset har verkligen utnyttjat det faktum att dina växter har varit i en dålig position för att bjuda in sig själva och ta hela platsen. Oavsett om det är på gräsmattan, i sängarna eller i grönsaksträdgården, de finns överallt… Förutom den naturliga ogräsbekämpningen behöver du mycket armbågsfett för att dra ut allt och bana väg! Detta bör bidra till att begränsa skadorna som orsakas av dessa invasiva växter!

2) Skäm bort din gräsmatta

klippa gräsklippare gräsmatta
Krediter: PxHere

Ibland hjälper det att vattna det väl spara en vidbränd gräsmatta lite gulnad av värmen. Ändå måste du ibland så när det inte räcker. Satsa sedan på speciella frön för snabb relining för att täppa till hålen på de mest kala platserna. Detta kommer att påskynda groningen och snabbt dölja skadorna i trädgården av sommarvärmen. För övrigt, kom ihåg att klippa gräsmattan till 4 eller 5 centimeters höjd. Detta kommer att ge ett snyggare utseende till trädgården och dämpa en del av ogräset.

3) Städa upp odlingarna

döda vissna växter
Krediter: Wikimedia Commons

Gallra ut dina växter för att försköna trädgården och ge den lite kraft! Befriad från allt vad som är torrt eller skadat, kommer odlingarna att kunna utveckla nya skott och fortsätta växa. Bli av med sommarens alla små skador blir trädgården inget annat än hälsosammare att välkomna hösten. Dessutom kommer trädgårdsmästaren att se tydligare för att förbereda sig för de kalla årstiderna! För att göra detta behöver du:
-Skär skadade löv och vissnade blommor dina ettåriga och fleråriga växter som dina blommande buskar (rosor, hortensior etc.) eller grönsaksträdgårdsväxter (tomatplantor, jordgubbar, hallon etc.).
– Beskär perenner som har gått till frö under sommaren horisontellt.
-Ge en beskärningssax för skadade stammar och trasiga grenar vid stormar eller hagel.
-Ta bort skadade frukter och grönsaker omöjlig att återställa, även ruttna, och lägg dem i komposten. Om det behövs, dra plantorna vid roten och lossa jorden för att förbereda den för dina framtida grödor!

4) Passa på att plantera säsongens grönsaker

växtplantering trädgårdsarbete
Krediter: iStock

I september förblir temperaturerna milda nog att så väl utvalda grönsaker och frukter. Nu är det till exempel ett bra tillfälle att plantera lök, purjolök, spenat, lammsallat, rädisor och vinterhuvudsallat! Dessutom kan man transplantera många frukter och grönsaker på sensommaren. Det handlar om jordgubbar, lockig cikoria eller varför inte escarole.

5) Lufta trädgårdsjord försvagad av sommarskador

jordväxter
Krediter: Takeapic / Pixabay

Väderförhållanden kan orsaka allvarliga skador och helt förändra jordens natur. Detta är anledningen till att många trädgårdsfans gillar att täcka jorden med en lämplig kompost. Detta hjälper till att skydda den! Utan detta, mellan en sol och skyfall, kan jorden verkligen också att lösa än att knäcka. Det är då mycket viktigt att ingripa för att lufta jorden! Markluftning kommer att göra jorden mer porös. Detta gör att luft, vatten och näringsämnen kan nå rötterna på dina växter bättre. För att göra den mindre kompakt, börja helt enkelt med att dela jorden med din grelinette. För att slutföra dina ansträngningar, ta dig tid att hacka grönsaker, buskar och fruktträd.

6) Försumma inte vattning och jordförbättring

vattning
Kredit: Pixabay/Jill111

För att boosta dina växter finns det inget som slår ett bra organiskt gödningsmedel eller kompost som appliceras i ett bra lager vid basen av plantorna. Kom ihåg att vattna också! Så länge temperaturerna fortfarande är ganska milda är det bättre att vattna i slutet av dagen så att växterna och gräsmattan kan suga upp vatten över natten. Att vattna under dagen skulle verkligen tendera att torka ut för snabbt och växtligheten kan därför inte dra nytta av det…

Fortsätter vissa arter av skadeinsekter och skadliga larver att angripa din trädgård (kvalster, cockchafers, bladlöss, larver, etc.)? Mot dessa parasiter finns metoder för biologisk bekämpning (fällor, naturliga insekticider, naturliga rovdjur som nyckelpigor, etc.). Överväg att gå till ett trädgårdscenter eller göra en sökning på vår sida för att hitta effektiva naturliga lösningar.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *